Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Promotie Jordy de Vries

19 oktober 2012
Jordy de Vries
Jordy de Vries

Op 19 oktober zal Jordy de Vries zijn proefschrift 'Hadronic Time-Reversal Violation in Effective Field Theory' verdedigen.

Locatie: Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Tijd: 14:30 uur

Promotor: R.G.E. Timmermans

Raamwerk voor interpretatie nieuwe natuurkunde

Het onderwerp van het proefschrift van Jordy de Vries is het schenden van de symmetrie van tijdsomkering.

Tijdsomkeringsymmetrie is de symmetrie tussen vooruit- en achteruitlopende tijd. Ook al lijkt het alsof deze symmetrie ernstig geschonden is in ons dagelijkse leven (de tijd loopt alleen vooruit), is tijdsomkering op het niveau van elementaire deeltjes een zeer goed behouden symmetrie. Het is zelfs zo goed behouden dat het Standaard Model van elementaire deeltjesfysica niet in staat is om de evolutie van ons heelal te beschrijven.

Daarom wordt aangenomen dat er natuurkunde bestaat buiten het Standaard Model. Deze nieuwe natuurkunde zou extra bronnen moeten bevatten die tijdsomkering schenden, zodat ons heelal wel succesvol beschreven kan worden.

Dit proefschrift gaat voornamelijk over de zoektocht naar elektrische dipoolmomenten. Elektrische dipoolmomenten zijn elektromagnetische eigenschappen van deeltjes, kernen, atomen en moleculen die, zodra gemeten, schending van tijdsomkering betekenen. Over de hele wereld worden experimenten gedaan om deze elektrische dipoolmomenten te meten. Tot nu toe zonder succes. Er zijn echter nieuwe experimenten gepland met hogere precisie, waarvan verwacht wordt dat ze succesvol zullen zijn.

Jordy de Vries
Volledige tekst proefschrift

In dit proefschrift is een theoretisch raamwerk opgezet dat de resultaten van nieuwe experimenten kan interpreteren. Als er geen elektrisch dipoolmoment gemeten wordt, dan limiteert dit raamwerk mogelijke modellen van nieuwe fysica waarnaar gezocht wordt bij, bijvoorbeeld, de LHC in Geneve. Belangrijker is echter dat het raamwerk gebruikt kan worden om het resultaat van een succesvol experiment te interpreteren in meer fundamentele fysische eigenschappen. Ook wordt er in dit proefschrift beargumenteerd welke experimenten prioriteit dienen te krijgen.

Jordy de Vries (Zwolle, 1986) studeerde natuurkunde in Groningen. Het promotie-onderzoek werd gefinancierd door FOM. De Vries gaat door als postdoc bij het Forschungszentrum Jülich en de Technische Universität München.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:34

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...