Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Sanne Parlevliet vertelt in Unifocus over de boodschap van kinderboeken

28 september 2012

In het kader van de Kinderboekenweek (3 t/m 14 oktober) vertelt Sanne Parlevliet (Pedagogiek) in Unifocus (het videomagazine van de RUG) over de boodschap van kinderboeken. De geschiedenis van Nederland wordt steeds opnieuw naverteld aan volgende generaties. Onder andere via historische kinderboeken, waarin feiten worden vermengd met fictie. Kinderboeken spelen zo een rol bij de socialisatie van kinderen.

Sanne Parlevliet onderzoekt welke beelden van Nederland en het Nederlanderschap kinderen in de afgelopen twee eeuwen via kinderboeken kregen aangereikt om zich mee te identificeren. Ze kreeg hiervoor in juli een prestigieuze Veni-subsidie .

Het interview is te zie op www.unifocus.nl

Curriculum Vitae

Sanne Parlevliet (Groningen, 1977) studeerde Nederlandse Taal en Cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Ze verrichtte haar onderzoek bij het Instituut voor Cultuurwetenschappelijk Onderzoek Groningen en de afdeling Nederlands van de RUG. In het programma ‘Building on the past’ kreeg zij tevens een Marie Curie-beurs toegekend. Parlevliet promoveert bij prof.dr. G.J. Dorleijn en prof.dr. B.A.M. Ramakers. De titel van haar proefschrift luidt: “Meesterwerken met ezelsoren. Bewerkingen van literaire klassiekers voor kinderen 1850-1950”. Een handelseditie verschijnt eind november bij Uitgeverij Verloren te Hilversum.

Voor meer informatie:

http://www.rug.nl/corporate/nieuws/archief/archief2009/persberichten/180_09

Laatst gewijzigd:16 april 2020 14:06

Meer nieuws

  • 05 maart 2024

    'Ook grijze muizen kunnen creatief zijn'

    Organisatiepsycholoog Eric Rietzschel onderzoekt creativiteit op de werkvloer. Volgens hem helpt creativiteit ons om verder te komen, maar is er ook een negatieve kant.

  • 31 januari 2024

    Laura Batstra strijdt op social media tegen stoornisdenken 

    Hoogleraar orthopedagogiek Laura Batstra zet zich in tegen stoornisdenken en overmedicalisatie. Dat doet ze onder andere door posts op social media. Hoewel het soms vechten tegen de bierkaai lijkt, gelooft Batstra dat een hoop kleine acties...

  • 26 januari 2024

    Vader in de gevangenis: Wat voor impact heeft dat op het gezin?

    Hoewel zo’n 28.300 kinderen in Nederland een vader in de gevangenis hebben, is er slechts beperkt onderzoek naar de impact hiervan op het gezin gedaan. Socioloog Simon Venema − onderzoeker bij Verslavingszorg Noord Nederland en verbonden aan de...