Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Leidse theoloog dr. Rick Benjamins hoogleraar in Groningen

21 september 2012

De Leidse theoloog dr. Rick Benjamins (1964) bekleedt sinds 1 september een bijzondere leerstoel namens de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten (VVP) aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij zal de invloed en ontwikkeling van het vrijzinnige gedachtegoed gaan onderzoeken.

Volgens Benjamins heeft de vrijzinnige theologie voor de huidige tijd een nieuwe doordenking nodig. Hij wil dat doen vanuit de negentiende-eeuwse wortels van de vrijzinnigheid. Toen ging de vrijheid van geloofsbeleving van het individu boven het kerkelijk leergezag en boven een bepaalde wetenschapsopvatting.

Benjamins promoveerde in 1993 op de theologie van Origines. Hij diende enkele gemeenten en is sinds 2008 docent dogmatiek aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU). Hij was verder betrokken bij de oprichting van de predikantenbeweging 'Op Goed Gerucht'.

Bron: Reformatorisch Dagblad, 20 september 2012

Laatst gewijzigd:25 februari 2015 15:56

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...