Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Anna Enquist opende Academisch Jaar Letteren

04 september 2012

Op dinsdag 4 september jl. opende Anna Enquist het academisch jaar van Faculteit der Letteren aan de Rijksuniversiteit Groningen door het uitspreken van de 25e Letterenlezing. Medewerkers, studenten en andere belangstellenden waren van harte uitgenodigd voor de lezing ‘Levens lezen. Het levensverhaal in psychotherapie en literatuur’ bij te wonen. De toegang was gratis.

In de literatuurwetenschap is het interpreteren van het literaire werk vanuit de persoon en het leven van de schrijver lange tijd taboe geweest. Het accent lag volledig op de tekst zelf. Maar al geruime tijd wordt dat standpunt als weinig vruchtbaar beschouwd. De biografie wordt weer toegelaten in de interpretatie van het werk.

Het is interessant een vergelijking te maken met een heel ander terrein waarin de begrippen ‘verhaal’ en  ‘levensverhaal’ essentieel zijn, dat van de psychotherapie. In de Letterenlezing sprak Anna Enquist, schrijver, dichter en psychoanalytica/psychotherapeute hierover. Ook ging ze, als schrijver en lezer, ingaan op de (auto)biografie in de literatuur.

In haar lezing ging Enquist in op vragen als: Zijn er raakvlakken tussen de benadering van het levensverhaal in psychotherapie en literatuurwetenschap? Wat zegt de autobiografie van de schrijver, al dan niet contrasterend met de biografie, over diens werk?

Anna Enquist

Anna Enquist is een van de meest geliefde Nederlandse auteurs van de laatste jaren. Ze studeerde psychologie en piano en was o.a. docent psychologie. Ze was lange tijd fulltime werkzaam als psychoanalyticus; de laatste jaren oefent ze dit beroep parttime uit. In 1988 debuteerde ze als dichter. Het werd het begin van een vruchtbare en veelzijdige literaire carrière. Enquist schreef sindsdien dichtbundels, romans, verhalenbundels, theatermonologen en bijdragen voor het voetbaltijdschrift Hard Gras. In 2002 was zij de schrijfster van het Boekenweekgeschenk De ijsdragers. Voor haar roman Het geheim won ze de Trouw Publieksprijs. De roman Contrapunt, over een vrouw die een groot verdriet probeert te verwerken door intensief te studeren op Bachs Goldbergvariaties, werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2009. Enquist maakte diverse literaire muziekprogramma’s met pianist Ivo Janssen, die op CD of een combinatie van CD met boek uitkwamen.


Anna Enquists roman De verdovers uit 2011 gaat over een psychotherapeut en een jonge patiënt, een student psychiatrie,  op wie hij totaal geen grip krijgt. De verdovers gaat over de ongrijpbaarheid van onze driften en verlangens, over de remedie die werk en discipline kunnen bieden en over de vraag wat wij moeten doen met onze trauma’s: wegstoppen en verdoven, of voelbaar maken en naar de oppervlakte laten komen.

Over de Letterenlezing

Al ruim twintig jaar opent de Faculteit der Letteren haar academische jaar met de Letterenlezing. In de Letterenlezing geeft een bekende Nederlander zijn of haar mening over het belang van de Letteren (talen, kunst, literatuur, media, (kunst)geschiedenis, archeologie en communicatie) voor de maatschappij. Eerdere sprekers waren o.a. Femke Halsema, Hans Goedkoop, Ronald Giphart, Jan Blokker, Elsbeth Etty, Marcel Möring en Henk van Os.

Datum en tijdstip

De Letterenlezing is gratis toegankelijk voor belangstellenden.
Tijd: 4 september 2012 om 16.00 uur
Locatie: Aula, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Meer informatie

Drs. Anneke Kok, communicatieadviseur Faculteit der Letteren, tel. 050-3635909, email a.kok@rug.nl, www.rug.nl/let/letterenlezing2012


Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:33

Meer nieuws

 • 10 oktober 2018

  Studenten bouwen mesohut

  In deze video vertellen studenten wat er zo interessant is aan mesolithische (Midden-Steentijd) onderkomens van ca. 7000 jaar geleden en waarom de experimentele archeologie een bijzonder inzichtelijke en verbazingwekkende subdiscipline is.

 • 08 oktober 2018

  Computationeel taalkundigen te terughoudend in delen van onderzoeksdata en zelfgeschreven software

  Onderzoekers binnen de computationele taalkunde zijn nog onvoldoende bereid hun onderzoeksdata en benodigde zelf geschreven software en commando’s te delen met andere onderzoekers. Dat concluderen RUG-wetenschappers Martijn Wieling, Josine Rawee en...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...