Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nominatie Rachel Carson-scriptieprijs 2012 voor student Wetenschapswinkel

26 september 2012

De Bèta wetenschapswinkel RUG sleept één van de vijf nominaties in de wacht voor de Rachel Carson-prijs voor de beste afstudeerscriptie over duurzaamheid en milieu. Dit is een erkenning voor de maatschappelijke en wetenschappelijke waarde van het onderzoek van Ruurd van der Meer, masterstudent Energie- en Milieukunde (IVEM), bij de wetenschapswinkel.

De Rachel Carson-scriptieprijs is een initiatief van de Vereniging voor Milieuprofessionals VVM. Op 10 oktober, landelijke Milieudag, maakt de jury de prijswinnaar bekend op de Milieubeurs in Den Bosch. Dit jaar is de nominatie een bijzondere eer: Silent Spring, het baanbrekende boek van Rachel Carson, verscheen precies 50 jaar geleden.

Ruurd van der Meer onderzocht de noodzaak voor ballastwater management in de Noordzee, een hot topic voor het zeemilieu. Zeeschepen gebruiken ballastwater om hun stabiliteit te verbeteren. Het transport van ballastwater leidt tot mondiale verspreiding van ongewenste soorten organismen. Zuivering van ballastwater wordt binnenkort verplicht. Is dat ook nodig voor schepen die uitsluitend op de Noordzee varen? Rederijen verwachten vrijstelling te kunnen krijgen, zo blijkt uit het onderzoek. Ruurd van der Meer toont aan dat er wel degelijk risico is voor ongewenste introducties. De Noordzee is niet één pot nat.

Ruurd van der Meer voltooide de opleiding tot stuurman en machinist aan het Maritiem Instituut Willem Barentsz (Terschelling) en werkte enige jaren als stuurman. Hij stelt zich tot doel een brug te bouwen tussen de zeemanspraktijk en de milieuwetenschap. Bij zijn onderzoek naar ballastwater waren de scheepvaartsector, suppliers en beleidsmakers nauw betrokken. Momenteel onderzoekt hij de bijdrage van scheepvaart aan luchtvervuiling in de Noordelijke havens en manieren om die te verminderen.

 

Lees nu ook het artikel dat Ruurd van der Meer schreef naar aanleiding van zijn onderzoek.

Laatst gewijzigd:02 oktober 2015 22:42

Meer nieuws