Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Nominatie Rachel Carson-scriptieprijs 2012 voor student Wetenschapswinkel

26 september 2012

De Bèta wetenschapswinkel RUG sleept één van de vijf nominaties in de wacht voor de Rachel Carson-prijs voor de beste afstudeerscriptie over duurzaamheid en milieu. Dit is een erkenning voor de maatschappelijke en wetenschappelijke waarde van het onderzoek van Ruurd van der Meer, masterstudent Energie- en Milieukunde (IVEM), bij de wetenschapswinkel.

De Rachel Carson-scriptieprijs is een initiatief van de Vereniging voor Milieuprofessionals VVM. Op 10 oktober, landelijke Milieudag, maakt de jury de prijswinnaar bekend op de Milieubeurs in Den Bosch. Dit jaar is de nominatie een bijzondere eer: Silent Spring, het baanbrekende boek van Rachel Carson, verscheen precies 50 jaar geleden.

Ruurd van der Meer onderzocht de noodzaak voor ballastwater management in de Noordzee, een hot topic voor het zeemilieu. Zeeschepen gebruiken ballastwater om hun stabiliteit te verbeteren. Het transport van ballastwater leidt tot mondiale verspreiding van ongewenste soorten organismen. Zuivering van ballastwater wordt binnenkort verplicht. Is dat ook nodig voor schepen die uitsluitend op de Noordzee varen? Rederijen verwachten vrijstelling te kunnen krijgen, zo blijkt uit het onderzoek. Ruurd van der Meer toont aan dat er wel degelijk risico is voor ongewenste introducties. De Noordzee is niet één pot nat.

Ruurd van der Meer voltooide de opleiding tot stuurman en machinist aan het Maritiem Instituut Willem Barentsz (Terschelling) en werkte enige jaren als stuurman. Hij stelt zich tot doel een brug te bouwen tussen de zeemanspraktijk en de milieuwetenschap. Bij zijn onderzoek naar ballastwater waren de scheepvaartsector, suppliers en beleidsmakers nauw betrokken. Momenteel onderzoekt hij de bijdrage van scheepvaart aan luchtvervuiling in de Noordelijke havens en manieren om die te verminderen.

 

Lees nu ook het artikel dat Ruurd van der Meer schreef naar aanleiding van zijn onderzoek.

Laatst gewijzigd:05 april 2019 12:13

Meer nieuws

 • 17 oktober 2019

  iGEM 2019: Team Groningen ontwikkelt een biologische QR-code

  Het team heeft een protocol ontwikkeld om gevoelige informatie via een biologische QR-code te delen.

 • 14 oktober 2019

  Laten zien dat het kan

  Beiden zijn jonge hoogleraren scheikunde aan hetZernike Institute for Advanced Materials (ZIAM) en beiden kwamen ze in 2018 naar de RUG. Behalve dat ze nieuwe materialen ontwikkelen, hebben Moniek Tromp en Marleen Kamperman nog meer gemeen: ze treden...

 • 11 oktober 2019

  Gronings Solar Racing team van start in Australië

  Na twee jaar hard werken staat het Groningse Top Dutch Solar Racing team zondag 13 oktober aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Het team bestaat uit studenten van de Hanzehogeschool, de RUG en het Noorderpoort. Afgelopen...