Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Lector intende, laetaberis

Maaike Zimmermans Oxford tekst van Apuleius’ Metamorphosen
31 augustus 2012

Op 6 september verschijnt een volledig nieuwe Latijnse editie van Apuleius’ Metamorphosen in de reeks Oxford Classical Texts, verzorgd door Maaike Zimmerman, voormalig UD aan de Rijksuniversiteit Groningen. Om diverse redenen is dit een bijzondere gelegenheid. Ten eerste is het tot nu toe maar zelden voorgekomen dat een Nederlander de eer kreeg om een teksteditie in deze prestigieuze serie te verzorgen. Ten tweede is dit de eerste keer dat een werk van de auteur Apuleius als Oxford Classical Text wordt uitgegeven.

Ruurd Nauta (Rijksuniversiteit Groningen) en Wytse Keulen (Universität Rostock) organiseren rondom het verschijnen van Maaike Zimmermans Oxford-tekst een feestelijke middag met een aantal lezingen en een receptie. Bij deze gelegenheid zal het boek ook officieel aan de Faculteit der Letteren worden aangeboden. Het verschijnen van deze tekst markeert tevens de afronding van het internationaal bekende Apuleius-onderzoeksproject, dat gedurende decennia een belangrijke rol in het onderzoek van de klassieke talen in Groningen heeft gespeeld.

Programma

12:00–13:00     koffie

13:00–13:15     Ruurd Nauta: Welkomstwoord en laudatio

13:15–14:00     Stephen Harrison (Oxford):

                         "Heroic Traces: Theseus and Hercules in Apuleius’ Metamorphoses

14:00–14:45     Lara Nicolini (Pisa):

                         "Lector scrupulosus ... and a bit spoilt.

                         On first looking into Zimmerman’s Apuleius"

14:45–15:15     thee

15:15–16:00     Maaike Zimmerman:

                         "Forms of Reception in Some Early Renaissance Manuscripts

                         of Apuleius’ Metamorphoses

16:00–16:30     Wytse Keulen: Terugblik op het Groningen Commentaries on Apuleius Project

16:30–16:45     presentatie van de nieuwe Oxford-tekst aan

                         de decaan van de Faculteit der Letteren, Gerry Wakker

16:45–18:00     receptie

De feestelijke middag wordt gehouden op zaterdag 29 september van 12:00 tot 18:00 uur in de Weberfoyer van het Harmoniegebouw, Faculteit der Letteren, Oude Kijk in’t Jatstraat 26, 9712 EK Groningen.  

U kunt zich tot uiterlijk 15 september aanmelden met vermelding van het aantal personen: wytsekeulen@hotmail.com.

Laatst gewijzigd:23 april 2018 13:54

Meer nieuws

 • 11 december 2018

  Eeuwenoude recepten uit de beerput (video)

  Archeoloog Merit Hondelink onderzoekt wat Nederlandse stedelingen uit de middenklasse aten in de 16e tot en met de 18e eeuw. Ze onderzoekt monsters uit oude beerputten op sporen van voedselbereiding. Maar Hondelink kookt zelf ook vergeten gerechten,...

 • 07 december 2018

  Nieuw themanummer Stem-, Spraak en Taalpathologie

  Stem-, Spraak- en Taalpathologie heeft het themanummer “Research Tutorials door Nederlandstalige onderzoekers in het buitenland, deel II” gepubliceerd.

 • 03 december 2018

  Huidig onderzoek naar terpen en wierden in beeld

  Annet Nieuwhof, Johan Nicolay (beiden Archeologie RUG) en Jeroen Wiersma (Kenniscentrum Landschap) brengen een nieuw boek uit over de stand van zaken in het onderzoek van het terpen- en wierdenland.