Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Veni-subsidies voor Letteren onderzoekers

NWO investeert in totaal 37 miljoen in talentvolle jonge onderzoekers
01 augustus 2012

In de komende drie jaar kunnen in Nederland 147 veelbelovende, pas gepromoveerde onderzoekers hun wetenschappelijke ideeën verder uitwerken dankzij een Veni-beurs van NWO. Dertien daarvan zijn aan de Rijksuniversiteit Groningen of het UMCG verbonden, waarvan twee Letterenmedewerkers. Dit zijn Dr. S. (Sanne) Parlevliet en Dr. M.K. (Megan) Williams. Veni-financiering bedraagt maximaal 250.000 euro en is één van de persoonsgebonden financieringsvormen van NWO om wetenschappelijk talent te stimuleren.

Veni maakt onderdeel uit van de prestigieuze Vernieuwingsimpuls van NWO, bestaande uit Veni, Vidi en Vici. NWO biedt daarmee wetenschappers in verschillende stadia binnen hun carrière de mogelijkheid om grensverleggend onderzoek te doen. Veni-onderzoekers zijn maximaal drie jaar geleden gepromoveerd. Ze zijn vrij om hun onderzoeksonderwerp te kiezen. Op deze manier stimuleert NWO ‘nieuwsgierigheidsgedreven’ en vernieuwend onderzoek.

De Veni's van 2012 vertegenwoordigen veel verschillende wetenschappelijke disciplines. Een groot deel van de onderzoeken sluit direct aan bij actuele maatschappelijke vraagstukken.

Veel aanvragen voor Veni

In totaal dienden 939 onderzoekers een aanvraag voor Veni in. 147 wetenschappers ontvangen uiteindelijk een Veni, wat neerkomt op een toekenningspercentage van 15,7%. Het percentage goede voorstellen is echter veel hoger. Dat betekent dat NWO door beperkte middelen hele goede onderzoekers moet afwijzen.

Honoreringen vonden plaats na een selectie door vakgebied-specifieke beoordelingscommissies van gerenommeerde wetenschappers. Veni biedt onderzoekers een eerste opstap in hun wetenschappelijke carrière. Zij gebruiken de Veni-toekenning hoofdzakelijk als salaris tijdens de onderzoeksperiode van drie jaar en schaffen specifieke apparatuur aan als dat nodig is.

Veni-toekenningen RUG – Faculteit der Letteren

Narrating the nation

Dr. S. (Sanne) Parlevliet, RUG – Nederlandse taal en cultuur/Pedagogische wetenschappen

De geschiedenis van Nederland wordt steeds opnieuw naverteld aan volgende generaties. Dit onderzoek laat zien welke beelden van Nederland en het Nederlanderschap kinderen in de afgelopen twee eeuwen via kinderboeken kregen aangereikt om zich mee te identificeren.

Papier en de opkomst van de moderne diplomatie

Dr. M.K. (Megan) Williams, RUG – Geschiedenis

Hoe gaan maatschappijen om met nieuwe kennistechnologieën? Rond 1500 voltrok zich een sterke ontwikkeling in de Europese diplomatie, terwijl tegelijk de papierproductie exponentieel toenam. De onderzoeker analyseert de invloed van de relatief nieuwe technologie van papier op de zestiende-eeuwse diplomatie.

Bekijk hier een totaal overzicht van alle 13 Veni toekenningen aan de RUG.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:33

Meer nieuws

 • 06 juni 2018

  Nadruk op bloed, zweet en tranen veranderde medische wetenschap

  Bloed, urine, melk, zweet en sperma. Dat deze stoffen niet alleen voor medici, scheikundigen of biologen interessant zijn, bewijst de promotie van historicus Ruben Verwaal. Hij heeft onderzochthoe artsen de lichaamssappen bestudeerden in de achttiende...

 • 06 juni 2018

  Opgraving vroeg 18e-eeuws koopvaardijschip in de Noordoostpolder begonnen

  Met het blootleggen van een baardmankruik startte Burgemeester Aucke van der Werff van gemeente Noordoostpolder samen met maritiem archeoloog Yftinus van Popta woensdagmiddag de opgraving van een vroeg 18e-eeuws vrachtschip. De opgraving in agrarisch...

 • 01 juni 2018

  Negen onderzoekers aan de RUG ontvangen een Vidi-beurs

  NWO heeft aan 86 ervaren onderzoekers ieder een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Maar liefst negen hiervan doen hun onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG); aan vier verschillende faculteiten. Met de beurs kunnen de vier vrouwelijke...