Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Veni subsidie voor Sanne Parlevliet

20 augustus 2012

Sanne Parlevliet, onderzoekster bij de afdeling Pedagogische Wetenschappen van de faculteit GMW heeft een prestigieuze VENI subsidie ontvangen voor haar onderzoeksvoorstel 'Narrating the nation. Ideologies of identification in historical fiction for children'. Dit onderzoek laat zien welke beelden van Nederland en het Nederlanderschap kinderen in de afgelopen twee eeuwen via kinderboeken kregen aangereikt om zich mee te identificeren en welke strategieën schrijvers daarvoor gebruikten.

De VENI subisdie bestaat uit een bedrag van maximaal 250.000 euro en is één van de persoonsgebonden financieringsvormen van NWO om wetenschappelijk talent te stimuleren. Naast haar aanstelling bij Pedagogische Wetenschappen is Sanne Parlevliet ook verbonden aan de afdeling Nederlandse taal en cultuur van de faculteit der Letteren. In totaal ontvingen 13 onderzoekers aan de RUG dit jaar een VENI subsidie.

Beschrijving van het onderzoeksvoorstel.

Narrating the nation. Ideologies of identification in historical fiction for children

Dr. S. (Sanne) Parlevliet, RUG – Nederlandse taal en cultuur/Pedagogische wetenschappen

De geschiedenis van Nederland wordt steeds opnieuw naverteld aan volgende generaties. Dit gebeurt onder andere via historische kinderboeken, waarin geschiedkundige feiten worden vermengd met fictie. Kinderboeken zijn van invloed op de socialisatie van kinderen. Dit onderzoek laat zien welke beelden van Nederland en het Nederlanderschap kinderen in de afgelopen twee eeuwen via kinderboeken kregen aangereikt om zich mee te identificeren en welke strategieën schrijvers daarvoor gebruikten.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:33
printView this page in: English

Meer nieuws