Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Onderzoek: Angst en depressie bij de ziekte van Ménière.

16 augustus 2012

De Wetenschapswinkel Geneeskunde en Volksgezondheid doet momenteel veel onderzoek naar de ziekte van Ménière. Recentelijk heeft Soraya Nieuwburg voor de Wetenschapswinkel onderzoek gedaan naar angst en depressies bij patiënten met de ziekte van Ménière en naar hun partners.

 

De hoofdvraag van het onderzoek luidde: In welke mate ervaren patiënten met de ziekte van Ménière en hun partners angst en depressie? Na uitgebreid onderzoek kwam Nieuwburg tot de conclusies dat er zowel complentaire als congruente koppels voorkomen. Ook ondekte ze dat patiënten in de koppels waarin beide partners hoog scoren op angst, een ernstigere vorm van draaiduizeligheid ervaren. Patiënten in koppels waarin de ene partner hoog en de andere partner laag scoort op depressie, ervaren de symptomen als het meest ernstig. Patiënten in de koppels die laag scoren op angst en depressie ervaren de symptomen als het minst ernstig. 
 

Het gehele rapport en de samenvatting zijn te downloaden.

Laatst gewijzigd:02 oktober 2015 22:41

Meer nieuws

 • 15 mei 2018

  UMCG test vóór zwangerschap kans op krijgen ernstig ziek kind

  Vanaf half mei 2018 is het voor alle stellen in Nederland mogelijk om via 6 hiervoor getrainde huisartsen een DNA-dragerschapstest te doen. Deze test maakt het voor stellen mogelijk om al vóór de zwangerschap te laten onderzoeken of er een verhoogde...

 • 03 april 2018

  DNA-veranderingen verstoren team play in de cel

  DNA-veranderingen die ziekten veroorzaken zorgen niet altijd tot een verandering in de eiwitten zelf, maar kunnen soms leiden tot een verandering in de samenwerking tussen de eiwitten. Dat blijkt uit onderzoek van genetici van het Universitair Medisch...

 • 27 maart 2018

  Slechtere gezondheid kind na medisch ingrijpen bij bevalling

  Kinderen die zijn geboren na medisch ingrijpen, bijvoorbeeld met weeënopwekkers, een vacuümpomp of een keizersnede, hebben vaker gezondheidsproblemen. Dat blijkt uit de analyse van gegevens van bijna 500.000 Australische kinderen van gezonde moeders...