Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

RUG verwelkomt 1500 internationale studenten

27 augustus 2012

De Rijksuniversiteit Groningen verwelkomt woensdag 29 augustus ruim 1500 nieuwe internationale studenten en promovendi. Zij worden in de Martinikerk en het Academiegebouw officieel welkom geheten met toespraken, een lunch en een informatiemarkt. Sprekers op de welkomstceremonie van dit jaar zijn onder anderen rector magnificus Elmer Sterken en loco-burgemeester Frank de Vries.

Update (30 augustus 2012): bekijk ook het videoverslag van OOG TV.

De RUG begroet jaarlijks studenten uit circa 125 landen. De Welcoming Ceremony is voor hen een belangrijke en hoog gewaardeerde introductie. De ontvangst op de RUG is al meermalen door buitenlandse studenten aangemerkt als een van de beste van Nederland, wat er mede voor heeft gezorgd dat de RUG in de Internationale Student Barometer 2012 als de meest aanbevolen Nederlandse universiteit uit de bus komt.

Programma

Na een officieel welkom in de Martinikerk is er in het Academiegebouw een informatiemarkt over studentenvoorzieningen en –verenigingen. Ook is er aandacht voor praktische zaken als studieondersteuning, verzekering, een bankrekening openen, gezondheidszorg, etc. In een lezing horen de bezoekers meer over studeren en wonen in Groningen. Na de lunch volgt op de faculteiten een verdere introductie.

Toenemende internationalisering

Het aantal internationale studenten en medewerkers aan de RUG neemt elk jaar toe. Dat is een ontwikkeling die de universiteit op alle mogelijke manieren stimuleert: door verbetering van voorzieningen, uitbreiding van Engelstaligheid en versterking van de internationale positionering. In 2013 start de RUG met tien nieuwe Engelstalige bacheloropleidingen bij de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Het aantal ‘reguliere’ buitenlandse studenten (die studeren om bachelor of master te worden) steeg de afgelopen jaren aan de RUG ieder jaar met zo’n tien procent, naar ruim 2500 in 2011. Daarbij komen nog de circa 1000 studenten die hier kortere tijd zijn, in het kader van bijvoorbeeld een uitwisselingsprogramma. Tot slot is zo’n 60% van de PhD-studenten van buitenlandse origine. Een deel van de buitenlandse gasten arriveert overigens pas begin 2013.

Meer informatie

- Website Welcoming Ceremony

- Zie ook ‘Buitenlandse studenten: RUG is top’

Laatst gewijzigd:10 januari 2018 15:03
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....