Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Callimachus' Aetia: editie en commentaar door Annette Harder

03 juli 2012
Voorblad Aetia
Nieuwe editie met commentaar op Callimachus’ Aetia van Annette Harder

Waarom schelden priesters op Rhodos Heracles uit als zij aan hem offeren? Waarom staat er in Leucas een beeld van Artemis met een vijzel op haar hoofd? Het antwoord op deze en dergelijke vragen levert Callimachus (Alexandrië, IIIe eeuw v.Chr.) in zijn Aetia. 

Dit werk is sinds kort voor een breder publiek van onderzoekers en studenten toegankelijk gemaakt: bij de Oxford University Press is deze maand de nieuwe editie verschenen met inleiding, vertaling en commentaar op Callimachus’ Aetia van Annette Harder (sinds 1991 hoogleraar Grieks in Groningen).  

De Aetia is het belangrijkste werk van Callimachus. Helaas is het gedicht in de middeleeuwen verloren gegaan en tot aan het begin van de twintigste eeuw kende men er slechts wat citaten van. In de loop van de twintigste eeuw is echter een groot aantal fragmenten op papyrus teruggevonden in het zand van Egypte. In deze editie zijn al die fragmenten (ca. 20 % van het oorspronkelijke werk van ca. 5000 verzen) opnieuw bij elkaar gezet en ontstaat een beeld van het werk zoals dat eens ongeveer geweest moet zijn. De inleiding en het gedetailleerde commentaar laten duidelijk zien hoe het gedicht een schakel vormt tussen de vroege Griekse literatuur, waar Callimachus steeds naar verwijst, en de latere Latijnse en Griekse literatuur, waarin Callimachus op allerlei manieren wordt nagevolgd. Ook krijgen we een beeld van het bijzondere karakter van het werk, enerzijds speels en experimenteel met een heel eigen soort humor, anderzijds geleerd en vol subtiele verwijzingen naar de ideologie van het Ptolemaeïsche koningshuis, zoals in de Lok van Berenice, waar een door de koningin geofferde haarlok zich beklaagt over haar lot.

Laatst gewijzigd:16 september 2016 11:51

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Machtige partijen bepalen beeld verleden op social media

  Het zijn de gebruikers met de meeste ervaring en gezag die bepalen hoe belangrijke verhalen op online platformen beklijven. Zo maken mainstream media op YouTube de meeste zichtbaar blijvende filmpjes en weerhoudt op Wikipedia een handjevol redacteuren...

 • 12 maart 2018

  Prof. Jensma over de Dag van de Grunneger Toal

  Prof. Goffe Jensma over de Dag van de Grunneger Toal.

 • 08 maart 2018

  3 topmasters bij de Faculteit der Letteren

  In de Keuzegids 2018 hebben drie masteropleidingen van de Faculteit der Letteren het label Topopleiding gekregen. De masters Kunst en Cultuurwetenschappen, Europese Studies en Archeologie (research) behoren hiermee tot de beste van het land.