Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Callimachus' Aetia: editie en commentaar door Annette Harder

03 juli 2012
Voorblad Aetia
Nieuwe editie met commentaar op Callimachus’ Aetia van Annette Harder

Waarom schelden priesters op Rhodos Heracles uit als zij aan hem offeren? Waarom staat er in Leucas een beeld van Artemis met een vijzel op haar hoofd? Het antwoord op deze en dergelijke vragen levert Callimachus (Alexandrië, IIIe eeuw v.Chr.) in zijn Aetia. 

Dit werk is sinds kort voor een breder publiek van onderzoekers en studenten toegankelijk gemaakt: bij de Oxford University Press is deze maand de nieuwe editie verschenen met inleiding, vertaling en commentaar op Callimachus’ Aetia van Annette Harder (sinds 1991 hoogleraar Grieks in Groningen).  

De Aetia is het belangrijkste werk van Callimachus. Helaas is het gedicht in de middeleeuwen verloren gegaan en tot aan het begin van de twintigste eeuw kende men er slechts wat citaten van. In de loop van de twintigste eeuw is echter een groot aantal fragmenten op papyrus teruggevonden in het zand van Egypte. In deze editie zijn al die fragmenten (ca. 20 % van het oorspronkelijke werk van ca. 5000 verzen) opnieuw bij elkaar gezet en ontstaat een beeld van het werk zoals dat eens ongeveer geweest moet zijn. De inleiding en het gedetailleerde commentaar laten duidelijk zien hoe het gedicht een schakel vormt tussen de vroege Griekse literatuur, waar Callimachus steeds naar verwijst, en de latere Latijnse en Griekse literatuur, waarin Callimachus op allerlei manieren wordt nagevolgd. Ook krijgen we een beeld van het bijzondere karakter van het werk, enerzijds speels en experimenteel met een heel eigen soort humor, anderzijds geleerd en vol subtiele verwijzingen naar de ideologie van het Ptolemaeïsche koningshuis, zoals in de Lok van Berenice, waar een door de koningin geofferde haarlok zich beklaagt over haar lot.

Laatst gewijzigd:16 september 2016 11:51

Meer nieuws

 • 06 juni 2018

  Nadruk op bloed, zweet en tranen veranderde medische wetenschap

  Bloed, urine, melk, zweet en sperma. Dat deze stoffen niet alleen voor medici, scheikundigen of biologen interessant zijn, bewijst de promotie van historicus Ruben Verwaal. Hij heeft onderzochthoe artsen de lichaamssappen bestudeerden in de achttiende...

 • 06 juni 2018

  Opgraving vroeg 18e-eeuws koopvaardijschip in de Noordoostpolder begonnen

  Met het blootleggen van een baardmankruik startte Burgemeester Aucke van der Werff van gemeente Noordoostpolder samen met maritiem archeoloog Yftinus van Popta woensdagmiddag de opgraving van een vroeg 18e-eeuws vrachtschip. De opgraving in agrarisch...

 • 01 juni 2018

  Negen onderzoekers aan de RUG ontvangen een Vidi-beurs

  NWO heeft aan 86 ervaren onderzoekers ieder een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Maar liefst negen hiervan doen hun onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG); aan vier verschillende faculteiten. Met de beurs kunnen de vier vrouwelijke...