Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Nieuwe publicaties bij Geneeskunde & Volksgezondheid

10 juli 2012
Gezondheid
Gezondheid

Bij de Wetenschapswinkel van Geneeskunde en Volksgezondheid wordt hard gewerkt om gezondheidsvragen te beantwoorden. Drie projecten zijn pas gepubliceerd.

Allereerst heeft Sanne Jonker gekeken welke bijdrage de risicofactoren van zwerfgedrag leveren op de duur van zorggebruik van jongeren in de jeugdzorg. Uniek in dit onderzoek is de koppeling tussen de risicofactoren van zwerfgedrag en de invloed daarvan op de duur van zorggebruik. Het volledige rapport met samenvatting dat ze maakte voor de Wetenschapswinkel staat nu online.

Verder heeft een groep onderzoekers (R.H. Bakker; E. Pedersen; G.P. van den Berg; R.E. Stewart; W. Lok; J. Bouma) gekeken naar de impact van windturbines en geluidsirritatie daarvan op slaap- en andere problemen met de gezondheid. De conclusies van dit onderzoek zijn nu ook gepubliceerd op de website van de Wetenschapswinkel.

Tot slot heeft Lisanne Fischer onderzocht hoe het rouw- en verwerkingsproces bij mensen met een chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) verloopt. Het onderzoek bestaat uit zowel een literatuurstudie als een empirische studie. De conclusie van het rapport is dat mensen met meer vermoeidheidsklachten veelal lijken te worstelen met het verlies en minder bezig lijken te zijn met het verwerken ervan. Voor zowel de algemene gezondheidstoestand als de mate van pijn is geen verband aangetoond met de twee domeinen van rouw.

Laatst gewijzigd:05 april 2019 12:13

Meer nieuws

 • 27 september 2019

  Nieuwe therapie vermindert invloed stemmen horen bij jeugdigen

  Een nieuw ontwikkelde psychotherapie vermindert bij kinderen van 8-18 jaar de invloed van stemmen horen in hun hoofd. De therapie versterkt hun vaardigheden om met stemmen horen om te gaan. Dit blijkt uit onderzoek van Kim van Slobbe-Maijer, kinder-...

 • 23 september 2019

  Twee onbekende erectiestoornissen verminderen kwaliteit van leven

  Slaapgerelateerde pijnlijke erecties en meer dan vier uur aanhoudende erecties zijn twee onbekende en zeldzame erectiestoornissen, die grote invloed hebben op de kwaliteit van leven en op het seksleven van de mannen die eraan lijden. Een bepaald spierontspannend...

 • 11 september 2019

  Beurtelings roeien kan leiden tot snellere races

  Als roeiers om de beurt een slag maken in plaats van alle slagen synchroon uit te voeren, kan dat mogelijk leiden tot snellere eindtijden bij een race. Dit blijkt uit een proefschrift van bewegingswetenschapper Laura Cuijpers van het UMCG.