Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nieuwe publicaties bij Geneeskunde & Volksgezondheid

10 juli 2012
Gezondheid
Gezondheid

Bij de Wetenschapswinkel van Geneeskunde en Volksgezondheid wordt hard gewerkt om gezondheidsvragen te beantwoorden. Drie projecten zijn pas gepubliceerd.

Allereerst heeft Sanne Jonker gekeken welke bijdrage de risicofactoren van zwerfgedrag leveren op de duur van zorggebruik van jongeren in de jeugdzorg. Uniek in dit onderzoek is de koppeling tussen de risicofactoren van zwerfgedrag en de invloed daarvan op de duur van zorggebruik. Het volledige rapport met samenvatting dat ze maakte voor de Wetenschapswinkel staat nu online.

Verder heeft een groep onderzoekers (R.H. Bakker; E. Pedersen; G.P. van den Berg; R.E. Stewart; W. Lok; J. Bouma) gekeken naar de impact van windturbines en geluidsirritatie daarvan op slaap- en andere problemen met de gezondheid. De conclusies van dit onderzoek zijn nu ook gepubliceerd op de website van de Wetenschapswinkel.

Tot slot heeft Lisanne Fischer onderzocht hoe het rouw- en verwerkingsproces bij mensen met een chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) verloopt. Het onderzoek bestaat uit zowel een literatuurstudie als een empirische studie. De conclusie van het rapport is dat mensen met meer vermoeidheidsklachten veelal lijken te worstelen met het verlies en minder bezig lijken te zijn met het verwerken ervan. Voor zowel de algemene gezondheidstoestand als de mate van pijn is geen verband aangetoond met de twee domeinen van rouw.

Laatst gewijzigd:02 oktober 2015 22:42

Meer nieuws

 • 15 mei 2018

  UMCG test vóór zwangerschap kans op krijgen ernstig ziek kind

  Vanaf half mei 2018 is het voor alle stellen in Nederland mogelijk om via 6 hiervoor getrainde huisartsen een DNA-dragerschapstest te doen. Deze test maakt het voor stellen mogelijk om al vóór de zwangerschap te laten onderzoeken of er een verhoogde...

 • 03 april 2018

  DNA-veranderingen verstoren team play in de cel

  DNA-veranderingen die ziekten veroorzaken zorgen niet altijd tot een verandering in de eiwitten zelf, maar kunnen soms leiden tot een verandering in de samenwerking tussen de eiwitten. Dat blijkt uit onderzoek van genetici van het Universitair Medisch...

 • 27 maart 2018

  Slechtere gezondheid kind na medisch ingrijpen bij bevalling

  Kinderen die zijn geboren na medisch ingrijpen, bijvoorbeeld met weeënopwekkers, een vacuümpomp of een keizersnede, hebben vaker gezondheidsproblemen. Dat blijkt uit de analyse van gegevens van bijna 500.000 Australische kinderen van gezonde moeders...