Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nieuwe publicaties bij Geneeskunde & Volksgezondheid

10 juli 2012
Gezondheid
Gezondheid

Bij de Wetenschapswinkel van Geneeskunde en Volksgezondheid wordt hard gewerkt om gezondheidsvragen te beantwoorden. Drie projecten zijn pas gepubliceerd.

Allereerst heeft Sanne Jonker gekeken welke bijdrage de risicofactoren van zwerfgedrag leveren op de duur van zorggebruik van jongeren in de jeugdzorg. Uniek in dit onderzoek is de koppeling tussen de risicofactoren van zwerfgedrag en de invloed daarvan op de duur van zorggebruik. Het volledige rapport met samenvatting dat ze maakte voor de Wetenschapswinkel staat nu online.

Verder heeft een groep onderzoekers (R.H. Bakker; E. Pedersen; G.P. van den Berg; R.E. Stewart; W. Lok; J. Bouma) gekeken naar de impact van windturbines en geluidsirritatie daarvan op slaap- en andere problemen met de gezondheid. De conclusies van dit onderzoek zijn nu ook gepubliceerd op de website van de Wetenschapswinkel.

Tot slot heeft Lisanne Fischer onderzocht hoe het rouw- en verwerkingsproces bij mensen met een chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) verloopt. Het onderzoek bestaat uit zowel een literatuurstudie als een empirische studie. De conclusie van het rapport is dat mensen met meer vermoeidheidsklachten veelal lijken te worstelen met het verlies en minder bezig lijken te zijn met het verwerken ervan. Voor zowel de algemene gezondheidstoestand als de mate van pijn is geen verband aangetoond met de twee domeinen van rouw.

Laatst gewijzigd:02 oktober 2015 22:42

Meer nieuws

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...

 • 25 juli 2018

  Deniz Ba┼čkent genomineerd voor Huibregtsenprijs

  Prof. dr. Deniz Baskent, als hoogleraar Auditieve perceptie verbonden aan de afdeling KNO van het UMCG/Faculteit Medische Wetenschappen, is een van de zes genomineerden voor de Huibregtsenprijs 2018. Op 8 oktober 2018 maakt juryvoorzitter Wim van Saarloos...

 • 23 juli 2018

  Teamsporten van NOC-NSF profiteren van wetenschap

  Samenwerking gesloten TeamNL en het Centrum voor Bewegingswetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen om teamsporten verder te brengen met wetenschap.