Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

KVI produceert voor HARD

12 juli 2012
Productie op 5-assige freesmachine.
Productie op 5-assige freesmachine.

De afdeling Werktuigbouwkunde van het KVI produceert complexe onderdelen voor een innovatieve raceauto van de Hanzehogeschool. Deze wordt ontwikkeld door een team van 45 studenten van de Hanze Racing Division (HARD). De raceauto, die op biogas rijdt, zal in augustus deelnemen aan het Baltic Open Formula Student evenement in Darmstadt, Duitsland.

Het KVI werd benaderd door de groep studenten, omdat zij op zoek waren naar een 5-assige CNC freesmachine en een CAD/CAM koppeling. De afdeling Werktuigbouwkunde van het KVI heeft deze expertise in huis en was graag bereid mee te werken.

De afdeling Werktuigbouwkunde is een ondersteunende technische dienst van het KVI, waar constructeurs mechanische apparatuur ontwerpen en instrumentmakers producten vervaardigen. Dit om de opdrachtgevers in staat te stellen hun wetenschappelijke vraagstellingen te beantwoorden. Er wordt gebruik gemaakt van een high-end machinepark en design software.

Het KVI versnelt deeltjes, HARD versnelt auto’s. De link voor een samenwerking was dan ook gauw gelegd. Het team van studenten bouwt een raceauto op biogas (CNG). HARD is het eerste Formula Student team van een hogeschool uit Nederland en bouwt dit jaar zijn tweede raceauto.

Wielophanging gereed.
Wielophanging gereed.

In de Formula Student competitie zijn wereldwijd ruim 450 hogescholen en universiteiten actief die jaarlijks een raceauto bouwen. Hiermee wordt de strijd aangegaan op één van de 10 jaarlijkse locaties. Om binnen de competitie goed mee te kunnen doen, worden de teams gedwongen innovatiever te zijn dan de concurrentie.

In het kader van deze innovativiteit is HARD druk bezig met gewichtsvermindering van de raceauto. Veelal worden lichtgewicht materialen als aluminium en koolstof toegepast en waar mogelijk wordt materiaal verwijderd. De raceauto zal in juli gereed zijn, zodat deze in augustus kan deelnemen aan het evenement in Darmstadt.

> Volg de ontwikkelingen op de website van HARD.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:33
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....