Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

KVI produceert voor HARD

12 juli 2012
Productie op 5-assige freesmachine.
Productie op 5-assige freesmachine.

De afdeling Werktuigbouwkunde van het KVI produceert complexe onderdelen voor een innovatieve raceauto van de Hanzehogeschool. Deze wordt ontwikkeld door een team van 45 studenten van de Hanze Racing Division (HARD). De raceauto, die op biogas rijdt, zal in augustus deelnemen aan het Baltic Open Formula Student evenement in Darmstadt, Duitsland.

Het KVI werd benaderd door de groep studenten, omdat zij op zoek waren naar een 5-assige CNC freesmachine en een CAD/CAM koppeling. De afdeling Werktuigbouwkunde van het KVI heeft deze expertise in huis en was graag bereid mee te werken.

De afdeling Werktuigbouwkunde is een ondersteunende technische dienst van het KVI, waar constructeurs mechanische apparatuur ontwerpen en instrumentmakers producten vervaardigen. Dit om de opdrachtgevers in staat te stellen hun wetenschappelijke vraagstellingen te beantwoorden. Er wordt gebruik gemaakt van een high-end machinepark en design software.

Het KVI versnelt deeltjes, HARD versnelt auto’s. De link voor een samenwerking was dan ook gauw gelegd. Het team van studenten bouwt een raceauto op biogas (CNG). HARD is het eerste Formula Student team van een hogeschool uit Nederland en bouwt dit jaar zijn tweede raceauto.

Wielophanging gereed.
Wielophanging gereed.

In de Formula Student competitie zijn wereldwijd ruim 450 hogescholen en universiteiten actief die jaarlijks een raceauto bouwen. Hiermee wordt de strijd aangegaan op één van de 10 jaarlijkse locaties. Om binnen de competitie goed mee te kunnen doen, worden de teams gedwongen innovatiever te zijn dan de concurrentie.

In het kader van deze innovativiteit is HARD druk bezig met gewichtsvermindering van de raceauto. Veelal worden lichtgewicht materialen als aluminium en koolstof toegepast en waar mogelijk wordt materiaal verwijderd. De raceauto zal in juli gereed zijn, zodat deze in augustus kan deelnemen aan het evenement in Darmstadt.

> Volg de ontwikkelingen op de website van HARD.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:33

Meer nieuws

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...

 • 02 oktober 2018

  Peter van Kampen over de samenwerking met Duitse instellingen

  Op slechts 50 kilometer afstand ten oosten van Groningen bevindt zich de vierde grootste economie ter wereld. Hoewel de fysieke grens met Duitsland weinig meer voorstelt, zijn er mentale drempels waardoor de samenwerking van Nederlandse bedrijven met...