Thijs Lijster cum laude gepromoveerd met 'Critique of Art'

04 juni 2012

Op donderdag 7 juni is Thijs Lijster cum laude gepromoveerd met zijn proefschrift getiteld: Critique of Art: Walter Benjamin and Theodor W. Adorno on Art and Art Criticism. (promotor: René Boomkens)

Thijs Lijster
Korte samenvatting van het proefschrift (Engels):

In Critique of Art the question of art's raison d'être in society is dealt with through a discussion and comparison of the work of the German philosophers and critics Water Benjamin (1892-1940) and Theodor W. Adorno (1903-1969), whose writings have heralded in some of the key debates of modern aesthetics. Their writings allow us to conceive of art as a form of social critique, without turning it into political propaganda. They attribute great importance to art criticism, which digs out the historical experience lying dormant in the work of art.

Focusing on the simularities between Benjamin and Adorno rather than on their differences, Critique of Art casts new light on much commented texts, such as Benjamin's famous essay 'The Work of Art in the Age of its Technological Reproducibility.'

Finally, it seeks to determine the relevance of their work for issues in contemporary aesthetics, such as 'the end of art', the historical meaning of art, and the social function of the art critic.

Meer informatie over Crtitique of Art

Prijzen

In 2010 won Lijster de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek met zijn essay De grote vlucht inwaarts - en een jaar eerder, in 2009, de ABG-VN Essay Prijs.

Laatst gewijzigd:19 januari 2018 16:46