Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Presidenten verkennen het heelal met de OmegaCAM camera van de VST telescoop

19 juni 2012
De Chileense president aanwezig bij ESO's sterrenwacht (c) ESO
De Chileense president aanwezig bij ESO's sterrenwacht (c) ESO

De presidenten van Chili en Mexico, Sebastián Piñera en Felipe Calderon, hadden een memorabele sterrenwacht ervaring bij ESO's (European Southern Observatory) belangrijkste observatorium in Paranal, Chili. De presidenten bedienden één van de meest geavanceerde survey telescopen - de VST telescoop - onder leiding van ESO's astronoom, Fernando Selman. Met behulp van de OmegaCAM - de optische hoge-resolutie camera van de VST telescoop - kon president Piñera het Carina sterrenbeeld bekijken. President Calderon bestudeerde de Omega Centauri sterrenhoop en het Galactische centrum.

Op 6 juni van dit jaar was de ESO gastheer van de vierde topbijeenkomst van de Pacifische Alliantie. Naast de presidenten van Chili en Mexico, waren de presidenten van Peru en Colombia, Ollanta Humala en Juan Manuel Santos op deze top aanwezig.  

OmegaCAM en de VST telescoop worden gebruikt voor drie sterrenkundige surveys. Eén daarvan is de Kilo-Degree Survey (KiDS). Met de data van KiDS ontwikkelen astronomen verschillende technieken om de verdeling van donkere energie en donkere materie in het heelal, 3D in kaart te brengen. Eén van de partners van Target, OmegaCEN, leidt de productie en kwaliteitscontrole van de KiDS survey catalogus. Het KiDS archief wordt opgeslagen in het Target Testbed, gefaciliteerd door het Donald Smits Centrum voor Informatietechnologie van de Rijksuniversiteit Groningen.


Persbericht ESO

Contact:

Prof. dr. Edwin A. Valentijn, Kapteyn Instituut, Rijksuniversiteit Groningen
tel: 050-3634011
E-mail: valentyn@astro.rug.nl

Dr. Gijs Verdoes Kleijn, Kapteyn Institute, Rijksuniversiteit Groningen
tel: 050-3638326
E-mail: verdoes@astro.rug.nl

Laatst gewijzigd:02 oktober 2015 22:56
printView this page in: English

Meer nieuws