Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Presidenten verkennen het heelal met de OmegaCAM camera van de VST telescoop

19 juni 2012
De Chileense president aanwezig bij ESO's sterrenwacht (c) ESO
De Chileense president aanwezig bij ESO's sterrenwacht (c) ESO

De presidenten van Chili en Mexico, Sebastián Piñera en Felipe Calderon, hadden een memorabele sterrenwacht ervaring bij ESO's (European Southern Observatory) belangrijkste observatorium in Paranal, Chili. De presidenten bedienden één van de meest geavanceerde survey telescopen - de VST telescoop - onder leiding van ESO's astronoom, Fernando Selman. Met behulp van de OmegaCAM - de optische hoge-resolutie camera van de VST telescoop - kon president Piñera het Carina sterrenbeeld bekijken. President Calderon bestudeerde de Omega Centauri sterrenhoop en het Galactische centrum.

Op 6 juni van dit jaar was de ESO gastheer van de vierde topbijeenkomst van de Pacifische Alliantie. Naast de presidenten van Chili en Mexico, waren de presidenten van Peru en Colombia, Ollanta Humala en Juan Manuel Santos op deze top aanwezig.  

OmegaCAM en de VST telescoop worden gebruikt voor drie sterrenkundige surveys. Eén daarvan is de Kilo-Degree Survey (KiDS). Met de data van KiDS ontwikkelen astronomen verschillende technieken om de verdeling van donkere energie en donkere materie in het heelal, 3D in kaart te brengen. Eén van de partners van Target, OmegaCEN, leidt de productie en kwaliteitscontrole van de KiDS survey catalogus. Het KiDS archief wordt opgeslagen in het Target Testbed, gefaciliteerd door het Donald Smits Centrum voor Informatietechnologie van de Rijksuniversiteit Groningen.


Persbericht ESO

Contact:

Prof. dr. Edwin A. Valentijn, Kapteyn Instituut, Rijksuniversiteit Groningen
tel: 050-3634011
E-mail: valentyn@astro.rug.nl

Dr. Gijs Verdoes Kleijn, Kapteyn Institute, Rijksuniversiteit Groningen
tel: 050-3638326
E-mail: verdoes@astro.rug.nl

Laatst gewijzigd:02 oktober 2015 22:56
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...

 • 13 maart 2018

  Auke Hulst wordt gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen

  Schrijver en muzikant Auke Hulst wordt de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview met hoogleraar moderne letterkunde Mathijs Sanders zal hij zich komend najaar onder de noemer ‘zwemmen in brak...