Stagemonitor 2012 (Studentenbureau, Laurens Simonse Groep)

25 juni 2012

Selectie voor stage steeds zwaarder voor stagiair

In de zoektocht naar een stage starten de opleidingen gemiddeld 15 weken voor aanvang met de voorlichting, studenten starten met zoeken 11 weken voor de startdatum en bedrijven wachten hiermee tot ruim 8 weken voor de stage. De meeste studenten vinden hun stage nog via het eigen netwerk (31%), daarnaast zijn de opleiding (23%) en stagebemiddelingsbureaus (18%) populaire wegen om een stage te vinden. Bedrijven selecteren in het aannametraject vooral op de competenties zelfstandigheid, initiatief tonen en communiceren. Het inzetten van assessments bij de selectie van stagiaires is steeds populairder, 1 op de 5 bedrijven zet dit in. Stagiaires worden het meeste ingezet op marketing (47%), de technische afdeling (32%) en op IT gebied (23%).

Student tevreden over begeleiding vanuit stagebedrijf, minder tevreden over begeleiding vanuit opleiding

Het rapportcijfer dat studenten geven voor de begeleiding vanuit het bedrijf tijdens de stage is gestegen naar een nette 7.2 (2011: 7.1). De begeleiding vanuit bedrijven is intensief, een derde van de respondenten geeft elke dag 0.5 tot 1 uur begeleiding, 56% van de respondenten geeft elke week een uur begeleiding. Over de begeleiding vanuit de opleiding is de tevredenheid gedaald naar een 5.8 (2011: 6.1). Meer dan de helft van de studenten had slechts enkele keren contact met de opleiding (minder dan 4x) tijdens de stageperiode.

Stagiaires nog steeds de dupe van pesterijen en klussen onder hun niveau

Een kwart van de stagebegeleiders vanuit het hoger onderwijs merkt dat stagiaires worden ingezet voor klussen onder het niveau van de stagiair. Één op de vijf stagiaires op HBO/WO niveau werd tijdens zijn stage nog ingezet voor het halen van koffie, ook had 20% van de studenten last van pesterijen als machtsmisbruik, nare taal en genegeerd worden.

47% van de studenten krijgt een baan aangeboden na de stage maar slechts de helft neemt deze baan aan

Bijna de helft van alle studenten (47%) heeft een baan aangeboden gekregen na de stage. Dit was vorig jaar nog maar ruim een kwart van alle studenten, 28%, en in 2010 43%. Belangrijkste redenen om de baan aan te nemen zijn leuke werkzaamheden (71%) en leuke collega’s (67%). Meer dan de helft van de studenten (51%) heeft de aangeboden baan niet aangenomen. Bij redenen om de baan af te slaan of het stagebedrijf niet verder aan te raden staan oninteressante werkzaamheden en weinig doorgroeimogelijkheden bovenaan.

Studenten zien stage als extreem belangrijk voor hun ontwikkeling, nog meer relevant dan de opleiding zelf

Studenten vinden hun stage extreem belangrijk voor hun ontwikkeling. 92% van de respondenten vindt de stage relevant (43%) of heel relevant (49%) voor hun ontwikkeling. Hiermee beoordelen ze de relevantie van de stage nog hoger dan hun opleiding zelf.

Laatst gewijzigd:27 mei 2015 09:10