Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nieuwsbrief voor de media nr. 26

27 juni 2012
Unifocus 27 juni
Unifocus 27 juni

Opinie

‘Context belangrijk bij het monitoren van groei van kinderen’

De groei van kinderen wordt bepaald aan de hand van lengte en gewicht. Op basis van groeicurves wordt bekeken of een kind goed groeit. Maar wat is gezonde groei? Is dat overal ter wereld hetzelfde? En zijn lengte en gewicht alleen voldoende om dat te bepalen? Dr. Hinke Haisma, demograaf en voedingskundige aan de Rijksuniversiteit Groningen, denkt dat de manier waarop groei van kinderen wordt bepaald verbeterd kan worden. ‘Behalve naar de lengte en het gewicht van kinderen, moeten we ook kijken naar hoe en waar kinderen opgroeien.’ › lees verder


Promoties

Beter inzicht in (fris)dranken, speeksel en tandpasta bij tanderosie

Dranken spelen een rol bij gebitsslijtage of tanderosie op jonge leeftijd. Derk-Jan Jager onderzocht welke eigenschappen van (fris)dranken hiervoor verantwoordelijk zijn. Vooral de zuurgraad en de verzadigingsgraad van de frisdrank met calcium en fosfaat ten opzichte van glazuur bepalen de schadelijkheid ervan. Verschillen in het voorkomen van bepaalde mineralen en eiwitten in speeksel blijken te verklaren waardoor de ene persoon minder last heeft van tanderosie dan de andere. Jager stelt vast dat de toevoeging van tinfluoride en mogelijk melkeiwitten aan tandpasta de vatbaarheid van een individu voor tanderosie kunnen verminderen. › lees verder

Studenten herkennen onprofessioneel gedrag, maar kaarten dat niet aan

Studenten ervaren deelname aan intervisie als positief voor de ontwikkeling van hun reflectieve vaardigheden. In de praktijk herkennen zij onprofessioneel gedrag wel, maar reageren daar vaak niet op. Dat blijkt uit onderzoek van Mirabelle Schaub-de Jong. › lees verder

Ontwikkeling tropenbestendig medicijn tegen levensbedreigende bloeding kraamvrouw naderbij

Promotie Christina Avanti › lees verder

Nader inzicht in oorzaak littekenvorming in getransplanteerde nier

Promotie Miriam Boersema › lees verder

ICT-studio nuttig instrument voor startende mijnbouwbedrijven in Oeganda

Promotie Annabella Basaza › lees verder

Botopbouw bij kaakimplantaat: alternatieven onder de loep

Promotie Daniela Rickert › lees verder

Analyse van het middeleeuwse handschrift Spegel der minschliken zalicheid

Promotie Bernadette Kramer › lees verder

Planningsstrategieën in de zuivelindustrie

Promotie Tim van Kampen › lees verder

Onderzoek naar resistentie tegen tomaat- en tabakvirus

Promotie Ijaz Rasul › lees verder


Diversen

Bijzondere dobbe uit de Romeinse tijd gevonden

De afgelopen weken heeft het Groninger Instituut voor Archeologie van de RUG een bijzondere vondst gedaan in een terp ten zuiden van Dronrijp, Friesland: een ruim 2000 jaar oude dobbe, een opvang van regenwater voor het vee. De dobbe en de hierin aangetroffen vondsten zijn zaterdag 30 juni te bewonderen tijdens een open dag op locatie. › lees verder

Prijs voor Lerarenopleiding tijdens Onderwijs Research Dagen

De prijs voor de beste publicatie in 2011 in Pedagogische Studiën is toegekend aan Wim van de Grift, Marieke van der Wal en Marjolein Torenbeek. De jury koos unaniem voor hun artikel 'Ontwikkeling in de pedagogisch didactische vaardigheid van leraren in het basisonderwijs'. › lees verder

FEBlog: ‘Nieuwe pensioenboekhoudregels tasten vermogen van bedrijven in toenemende mate aan’

Nieuwe en strengere internationale boekhoudregels schrijven per 2013 voor dat bedrijven tegenvallers in hun pensioenfonds direct ten laste moeten laten komen van het eigen vermogen. Uit onderzoek van de vakgroep Accountancy van de Rijksuniversiteit Groningen onder leiding van hoogleraar Ralph ter Hoeven blijkt dat de 75 actiefste beursfondsen ultimo 2011 22 miljard euro op hun vermogen moeten afboeken. De tegenvallers zijn gedurende 2011 met 7 miljard euro toegenomen. › lees verder

Zomernummer Broerstraat 5 uit

Op de cover van het zomernummer van Broerstraat 5 staat de nieuwe Alumnus van het Jaar van de RUG: Matthijs Bierman, directeur van Triodos Bank Nederland. Het alumnimagazine had een openhartig interview met hem. Verder vertellen RUG-hoogleraren over hun onderzoek naar het herkennen van topsporters in jeugdig talent, naar landbouwinnovatie en naar financiële ethiek in de zakenwereld. En er is – onder veel meer -een kritisch verhaal over de behandeling van kinderen met ADHD. › lees verder


Redactie

Afdeling Communicatie / Postbus 72, 9700 AB Groningen / 050-363 4444 / communicatie@rug.nl / www.rug.nl

Laatst gewijzigd:05 januari 2018 11:05

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....