Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nieuwsbrief voor de media nr. 26

27 juni 2012
Unifocus 27 juni
Unifocus 27 juni

Opinie

‘Context belangrijk bij het monitoren van groei van kinderen’

De groei van kinderen wordt bepaald aan de hand van lengte en gewicht. Op basis van groeicurves wordt bekeken of een kind goed groeit. Maar wat is gezonde groei? Is dat overal ter wereld hetzelfde? En zijn lengte en gewicht alleen voldoende om dat te bepalen? Dr. Hinke Haisma, demograaf en voedingskundige aan de Rijksuniversiteit Groningen, denkt dat de manier waarop groei van kinderen wordt bepaald verbeterd kan worden. ‘Behalve naar de lengte en het gewicht van kinderen, moeten we ook kijken naar hoe en waar kinderen opgroeien.’ › lees verder


Promoties

Beter inzicht in (fris)dranken, speeksel en tandpasta bij tanderosie

Dranken spelen een rol bij gebitsslijtage of tanderosie op jonge leeftijd. Derk-Jan Jager onderzocht welke eigenschappen van (fris)dranken hiervoor verantwoordelijk zijn. Vooral de zuurgraad en de verzadigingsgraad van de frisdrank met calcium en fosfaat ten opzichte van glazuur bepalen de schadelijkheid ervan. Verschillen in het voorkomen van bepaalde mineralen en eiwitten in speeksel blijken te verklaren waardoor de ene persoon minder last heeft van tanderosie dan de andere. Jager stelt vast dat de toevoeging van tinfluoride en mogelijk melkeiwitten aan tandpasta de vatbaarheid van een individu voor tanderosie kunnen verminderen. › lees verder

Studenten herkennen onprofessioneel gedrag, maar kaarten dat niet aan

Studenten ervaren deelname aan intervisie als positief voor de ontwikkeling van hun reflectieve vaardigheden. In de praktijk herkennen zij onprofessioneel gedrag wel, maar reageren daar vaak niet op. Dat blijkt uit onderzoek van Mirabelle Schaub-de Jong. › lees verder

Ontwikkeling tropenbestendig medicijn tegen levensbedreigende bloeding kraamvrouw naderbij

Promotie Christina Avanti › lees verder

Nader inzicht in oorzaak littekenvorming in getransplanteerde nier

Promotie Miriam Boersema › lees verder

ICT-studio nuttig instrument voor startende mijnbouwbedrijven in Oeganda

Promotie Annabella Basaza › lees verder

Botopbouw bij kaakimplantaat: alternatieven onder de loep

Promotie Daniela Rickert › lees verder

Analyse van het middeleeuwse handschrift Spegel der minschliken zalicheid

Promotie Bernadette Kramer › lees verder

Planningsstrategieën in de zuivelindustrie

Promotie Tim van Kampen › lees verder

Onderzoek naar resistentie tegen tomaat- en tabakvirus

Promotie Ijaz Rasul › lees verder


Diversen

Bijzondere dobbe uit de Romeinse tijd gevonden

De afgelopen weken heeft het Groninger Instituut voor Archeologie van de RUG een bijzondere vondst gedaan in een terp ten zuiden van Dronrijp, Friesland: een ruim 2000 jaar oude dobbe, een opvang van regenwater voor het vee. De dobbe en de hierin aangetroffen vondsten zijn zaterdag 30 juni te bewonderen tijdens een open dag op locatie. › lees verder

Prijs voor Lerarenopleiding tijdens Onderwijs Research Dagen

De prijs voor de beste publicatie in 2011 in Pedagogische Studiën is toegekend aan Wim van de Grift, Marieke van der Wal en Marjolein Torenbeek. De jury koos unaniem voor hun artikel 'Ontwikkeling in de pedagogisch didactische vaardigheid van leraren in het basisonderwijs'. › lees verder

FEBlog: ‘Nieuwe pensioenboekhoudregels tasten vermogen van bedrijven in toenemende mate aan’

Nieuwe en strengere internationale boekhoudregels schrijven per 2013 voor dat bedrijven tegenvallers in hun pensioenfonds direct ten laste moeten laten komen van het eigen vermogen. Uit onderzoek van de vakgroep Accountancy van de Rijksuniversiteit Groningen onder leiding van hoogleraar Ralph ter Hoeven blijkt dat de 75 actiefste beursfondsen ultimo 2011 22 miljard euro op hun vermogen moeten afboeken. De tegenvallers zijn gedurende 2011 met 7 miljard euro toegenomen. › lees verder

Zomernummer Broerstraat 5 uit

Op de cover van het zomernummer van Broerstraat 5 staat de nieuwe Alumnus van het Jaar van de RUG: Matthijs Bierman, directeur van Triodos Bank Nederland. Het alumnimagazine had een openhartig interview met hem. Verder vertellen RUG-hoogleraren over hun onderzoek naar het herkennen van topsporters in jeugdig talent, naar landbouwinnovatie en naar financiële ethiek in de zakenwereld. En er is – onder veel meer -een kritisch verhaal over de behandeling van kinderen met ADHD. › lees verder


Redactie

Afdeling Communicatie / Postbus 72, 9700 AB Groningen / 050-363 4444 / communicatie@rug.nl / www.rug.nl

Laatst gewijzigd:05 januari 2018 11:05

Meer nieuws

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...

 • 02 oktober 2018

  Peter van Kampen over de samenwerking met Duitse instellingen

  Op slechts 50 kilometer afstand ten oosten van Groningen bevindt zich de vierde grootste economie ter wereld. Hoewel de fysieke grens met Duitsland weinig meer voorstelt, zijn er mentale drempels waardoor de samenwerking van Nederlandse bedrijven met...