Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

NWO toekenning voor het KiDS survey project

18 juni 2012
beelden van de VLT Survey Telescoop (c) ESO
beelden van de VLT Survey Telescoop (c) ESO

De NWO (Nederlandse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek) heeft 770.000 euro, uit het NWO-M financieringsprogramma, toegekend aan sterrenkundig toponderzoek binnen de universiteiten van Groningen en Leiden om een betrouwbare en toegankelijke database voor ‘sky images’ en ‘bronnencatalogus’ te ontwikkelen voor de Kilo-Degree public survey (KiDS). De state-of-the-art computerinfrastructuur van Target en de expertise van Target’s grondlegger OmegaCEN zullen een leidende rol spelen bij het opzetten van het KiDS survey archief. De KiDS data zullen worden overgedragen aan de ESO en het Euclid Mission Archive, als onderdeel van de Nederlandse bijdrage aan ESA’s nieuwste wetenschappelijke onderneming: de Euclid missie.

Prof. K. Kuijken (Universiteit van Leiden) en Prof. E.A. Valentijn (Rijksuniversiteit Groningen) ontvingen reeds subsidies voor het opzetten van en de dataverwerking voor de KiDS survey database – een grote optische publieke survey gefaciliteerd door de ESO (European Southern Observatory). Met de OmegaCAM - de zeer gevoelige panoramische camera van de VST (de VLT Survey Telescoop) op Paranal, Chili, brengt de KiDS survey de 3D verdeling van onzichtbare materie binnen 1500 vierkante graden in het heelal in kaart. De VST telescoop werd in Oktober 2011 volledig in gebruik genomen.

De noodzaak voor een groot onderzoek vanaf het zuidelijk halfrond en de huidige focus van astronomen op donkere materie waren belangrijke wetenschappelijke factoren voor het opstarten van de KiDS public survey. Het KiDS onderzoek verschaft de mogelijkheid om veel zwakkere hemellichamen te ontdekken en beelden van hogere kwaliteit te produceren dan de Sloan Digital Sky Survey (SDSS). De KiDS database kan hiermee een enorme bijdrage gaan leveren aan ons begrip van de kosmologie, sterrenstelsels en hun vorming, donkere materie en donkere energie en de rol die deze spelen in het uitdijende heelal. Deze ground-based survey zal een goede referentie vormen voor de Euclid-ruimtemissie, de eerstvolgende grote missie van de ESA (European Space Agency). De Euclid satelliet moet de verdeling van donkere energie en de grotere structuren van het heelal in kaart gaan brengen. Daarnaast wordt de KiDS survey aangevuld door de VIKING survey (VISTA Kilo-Degree Infrared Galaxy Survey). De combinatie is noodzakelijk voor het nauwkeurig bepalen van afstanden tot sterrenstelsels, vereist voor het vastleggen van 3D overzichten van donkere energie en donkere materie.

Om 1500 vierkante graden in kaart te brengen, zijn 400 waarneemnachten verspreid over drie tot vier jaar, noodzakelijk. Elke vierkante graad bevat ongeveer 100.000 sterrenstelsels (de hele survey bevat dus ongeveer 150 miljoen sterrenstelsels!) De grootte van de uiteindelijke gevisualiseerde data per vierkante graad, is 10 GB, wat neerkomt op een totale hoeveelheid van 15 TB aan data voor de KiDS survey. Eindproducten en tussenresultaten vormen een veelvoud hiervan. Het Astro-WISE informatiesysteem, ontwikkeld door OmegaCEN, zal de data van deze survey verwerken. Bovendien zal het grootste gedeelte van het KiDS archief opgeslagen worden in het Target Testbed, gesitueerd in het Donald Smits Centrum voor Informatietechnologie van de Rijksuniversiteit Groningen. De kracht van het Astro-WISE informatiesysteem schuilt in de geavanceerde kwaliteitscontrole op alle calibratie en analyse stappen.

Projecten zoals SDSS hebben de buitengewone mogelijkheden laten zien van een groot, goed gecalibreerd en transparant sterrenkundig archief. Met het bouwen van de KiDS database, zullen Nederlandse astronomen een zeer belangrijke rol gaan spelen in sterrenkundig wetenschappelijk onderzoek, mogelijk gemaakt met de VST telescoop en de KiDS survey. Bovendien zal, door middel van ‘sky browsers’ als Google Sky, de World Wide Telescope en de Virtual Observatory, het KiDS archief toegankelijk worden voor een algemeen internationaal publiek. Beelden uit het heelal, toegankelijk gemaakt door de KiDS survey, zullen dan ook worden gebruikt als educatiemateriaal om concepten als donkere materie uit te leggen en om de algemene verwondering over het universum nog meer te prikkelen.

De uiteindelijke data en bronnencatalogus van de KiDS survey, zullen toegevoegd worden aan de Euclid Mission Archive, als onderdeel van de Nederlandse contributie aan ESA’s Euclid missie. Euclid zal een grote stap voorwaarts zijn om de 3D verdeling van donkere materie en donkere energie in kaart te brengen. De Euclid satelliet wordt naar verwachting gelanceerd aan het einde van dit decennium.

Meer Informatie:

KiDS astronomical Survey

ESO's VST telescoop

Euclid missie

Contact:

Prof. dr. Edwin A. Valentijn, Kapteyn Instituut, Rijksuniversiteit Groningen
tel: 050-3634011
E-mail: valentyn@astro.rug.nl

Dr. Gijs Verdoes Kleijn, Kapteyn Instituut, Rijksuniversiteit Groningen
tel: 050-3638326

E-mail: verdoes@astro.rug.nl

Laatst gewijzigd:02 oktober 2015 22:56
printView this page in: English

Meer nieuws