Inschrijving voor het Junior Honours College 2012 is verlengd

06 juni 2012

Getalenteerde leerlingen uit 5 vwo kunnen van 2 t/m 6 juli 2012 deelnemen aan de Zomercursus van het RUG Junior Honours College. De deadline voor inschrijving sloot op 1 juni, maar na een selectie van de binnengekomen brieven is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Belangstellende scholieren kunnen zich nog tot 15 juni opgeven. Het Junior Honours College is een initiatief van de RUG Scholierenacademie en het RUG Honours College.

Het programma van het Junior Honours College geeft een voorproefje op het RUG Honours College voor bachelor- en masterstudenten. Het RUG Honours College biedt sinds enkele jaren de meest getalenteerde en gemotiveerde studenten van de RUG, naast hun primaire studie, een programma dat gericht is op verdieping, verbreding en de ontwikkeling van hun persoonlijke en wetenschappelijke vaardigheden. Het programma van het Junior Honours College is hiervan een afspiegeling. Het is de tweede keer dat de Zomercursus wordt georganiseerd, na een zeer succesvolle pilot vorig jaar.

Breed geïnteresseerd

De zomercursus biedt van alles wat. Alle drie wetenschapsgebieden (alfa, bèta en gamma) komen voorbij. De onderwerpen die aan bod komen zijn divers: het gaat over logica, het landschap en koolhydraten… Een aantal thema’s wordt vanuit verschillende invalshoeken benaderd. Zowel het Junior Honours College als het RUG Honours College is alleen bedoeld voor scholieren en studenten die breed geïnteresseerd zijn.

Toppers

De sprekers die zijn uitgenodigd, zijn stuk voor stuk toppers op hun vakgebied. Het zijn zonder uitzondering enthousiaste docenten. In hun colleges zal steeds aandacht zijn voor de kennis die wetenschappers in de loop der tijd over een bepaald onderwerp hebben opgebouwd, maar ook komt iedere keer de vraag naar voren ‘hoe weten we dat eigenlijk?’

Programma

Naast colleges bevat het programma workshops voor het aanleren van academische vaardigheden, zoals het opstellen van een goede onderzoeksvraag. Net als in het RUG Honours College voor bachelor- en masterstudenten komen in het programma van het Junior Honours College ook ‘persoonlijke vaardigheden’ aan bod. Zo is er een workshop gewijd aan de klassieke ontwikkelingsvraag ‘wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik?’ Als je breed geïnteresseerd bent en je beschikt over de nodige talenten, is het extra belangrijk om uit te vinden wat je allemaal kunt, maar ook waar je je nog kunt ontwikkelen.

Deelnemers aan de Zomercursus krijgen ook een introductie in ‘het academische wereldje’. Who’s who in academia? Hoe liggen de verhoudingen? Wat scoort? Hoe zit het met de academische vrijheid? Uiteraard is er ook de mogelijkheid om met Honoursstudenten te praten over hun ervaringen met het talentprogramma van de RUG.

Het definitieve programma voor dit jaar is nog niet helemaal rond maar het programma van het Juniors Honours College 2011 geeft alvast een goed beeld.

Aanmelding

De Junior Honours College Zomercursus wordt gegeven op 2 t/m 6 juli. Scholieren uit 5 vwo met een cijfergemiddelde van een acht of hoger zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de Junior Honours College Zomercursus. Heb je niet zo’n hoog gemiddelde, maar ben je wel heel gemotiveerd? Ook dan is er wellicht een plek voor je in de zomercursus. Er is plaats voor maximaal 25 leerlingen; aan deelname zijn geen kosten verbonden. Wanneer het aantal aanmeldingen het aantal beschikbare plaatsen overschrijdt, zal er worden geselecteerd.

Vragen kun je mailen naar scholierenacademie@rug.nl

Laatst gewijzigd:07 april 2016 12:20