Groen licht voor ‘s werelds grootste optische telescoop

TARGET BETROKKEN BIJ DATAVERWERKING
14 juni 2012

De council van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) heeft, op maandag 11 juni jl, groen licht gegeven voor de bouw van het grootste optische/infrarood observatorium ter wereld, de European Extremely Large Telescope (E-ELT, zie ESO-NOVA persbericht). Zes ESO-lidstaten, waaronder Nederland, stemden voor. Vier anderen stemden in onder voorbehoud van goedkeuring door hun regeringen. De laatste vier ESO-lidstaten treffen voorbereidingen in de nabije toekomst aan te sluiten bij het project. De E-ELT zal begin volgend decennium operationeel zijn. De E-ELT wordt een telescoop met een gesegmenteerde spiegel met een diameter van 39,3 meter op de berg Cerro Armazones in Noord-Chili. Het totale budget voor de realisering bedraagt 1083 miljoen euro.

Target is betrokken bij de dataverwerking voor de E-ELT. Targets partner OmegaCEN heeft het voorgestelde ontwerp ontwikkeld voor het dataverwerkings-systeem van MICADO, een First Light instrument op de E-ELT. De Multi-AO Imaging Camera for Deep Observations (MICADO), zal iedere nacht ongeveer 6 Terabytes aan data opleveren. Het ontwerp is gebaseerd op de WISE-technologie van Target.

Dit is een belangrijk moment voor de Europese sterrenkunde en een mijlpaal voor Target als internationaal grote speler op het gebied van grootschalige dataverwerking”, aldus Prof. dr. Edwin A. Valentijn en Dr. Gijs Verdoes Kleijn, oprichters van het dataverwerkings-systeem voor MICADO (Kapteyn Instituut, Rijksuniversiteit Groningen).

MICADO

MICADO – een adaptieve optische camera - zal wide-field beelden van superbe resolutie vastleggen met een uitzonderlijke precisie en gevoeligheid. De spectroscopische mogelijkheden van MICADO maken dit instrument tot een veelzijdige detector, geschikt voor een breed spectrum aan astronomische waarnemingen. MICADO isontworpen om optimaal samen te kunnen werken met MAORY, de toekomstige E-ELT multi-conjugate wide-field adaptieve optische telescoop-faciliteit. Het bezit tevens een opto-mechanische interface ook voor eenvoudiger AO mogelijkheden. De gegenereerde data van E-ELT’s instrument MICADO zullen van ongekende kwaliteit zijn en daarmee een belangrijke bron van informatie vormen voor het onderzoek naar bijvoorbeeld de evolutie van melkwegstelsels.

Dit is fantastisch nieuws voor het MICADO Consortium”, aldus Prof. dr. Eline Tolstoy, Nederlandse co-PI voor de ontwikkeling van het instrument (Kapteyn Instituut, Rijksuniversiteit Groningen).

Het ontwerp van het databeheer, de dataverwerking, data reductie, kwaliteitscontrole en archivering, zoals ontwikkeld door OmegaCEN, is gebaseerd op het Astro-WISE informatiesysteem. Astro-Wise is een gedistribueerd geïntegreerd informatiesysteem voor wide-field imaging data in de astronomie. Bovendien wordt data lineage intensief gebruikt om datakwaliteit te waarborgen. Het resultaat is een virtuele, zeer flexibele en intelligente omgeving voor internationale samenwerking van geografisch verspreide teams .

Target

Target is een consortium bestaande uit tien publieke en commerciële instellingen die een R&D expertise centrum voor grootschalige en schaalbare informatiesystemen (in de grootte van Petabytes), hebben opgezet. Het Target Testbed is gesitueerd en verbonden aan de Universiteit van Groningen en biedt een uitgebreide reken- en opslagcapaciteit. Op dit moment worden verschillende wetenschappelijke projecten, met uiteenlopende dataverwerkings- en opslagvereisten, door het Target Testbed gefaciliteerd (LOFAR, LifeLines, Monk, KiDS/VIKING). Daarnaast werkt het Target Consortium nauw samen met het bedrijfsleven om haar expertise en know-how, in de vorm van applicatie-gerichte oplossingen, op de markt te brengen. Target breidt de mogelijkheden uit en ontwikkelt de technologie om de voortdurend groeiende lawine aan data en de overvloed aan digitale informatie op een intelligente, effectieve en duurzame manier vast te leggen. Hiermee streeft Target naar een beter begrip van de wereld om ons heen.

Overige Informatie

Target wordt ondersteund door Samenwerkingsverband Noord Nederland en de Gemeente Groningen en werkt onder de auspiciën van SensorUniverse. Het project wordt financieel ondersteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (Pieken in de Delta), de provincie Groningen en de provincie Drenthe.

ESO’s pagina over de E-ELT

Persbericht ESO