Maarten Duijvendak benoemd tot hoogleraar Economische en Sociale Geschiedenis

07 juni 2012
x

Maarten G J Duijvendak (1955) is per 1 juni 2012 bij de Faculteit der Letteren benoemd tot hoogleraar Economische en Sociale Geschiedenis.

Maarten Duijvendak studeerde Economische en Sociale Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht en promoveerde daar in 1990 bij prof.dr. Theo van Tijn op een proefschrift over elitevorming en machtsverhoudingen in Noord-Brabant in de 19e eeuw. In 1989 trad hij in dienst bij de sectie Economische en Sociale Geschiedenis in de Faculteit Economie van de Rijksuniversiteit Groningen, gevolgd door een overstap naar de Faculteit der Letteren acht jaar later.

Het onderzoek van Duijvendak richt zich vooral op de sociale geschiedenis van Noordwest Europa en de geschiedenis van regio’s en elites. Hij participeerde in een aantal onderzoeksprojecten, onder meer het NWO-project integrale geschiedenis en recent in het ESF-project Cuius Regio. Van 2004 tot 2009 werkte hij aan een 3-delige provinciale geschiedenis van Groningen.

Sinds 2001 is hij bijzonder hoogleraar Regionale Geschiedenis in het bijzonder van de veranderingsprocessen in de agrarische samenleving van Noordelijk Nederland, vanwege de stichting voor Hoger Landbouwonderwijs. Daarnaast is hij sinds drie jaar Director of Studies van de research master Modern History and International Relations. Ruim tien jaar was Duijvendak als programmaleider betrokken bij het onderzoeksprogramma ‘People, Spaces & Places’ van het N. W. Posthumus Instituut voor Economische en Sociale Geschiedenis.

Buiten de academische wereld vervult Duijvendak een aantal bestuurlijke functies, zo is hij lid van de Raad van toezicht van het Groninger Museum.

Meer informatie over Maarten Duijvendak.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:32
printOok beschikbaar in het: English