Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Prof. Ter Hoeven: "Nieuwe pensioenboekhoudregels tasten vermogen van bedrijven in toenemende mate aan"

26 juni 2012

Nieuwe en strengere internationale boekhoudregels schrijven per 2013 voor dat bedrijven tegenvallers in hun pensioenfonds direct ten laste moeten laten komen van het eigen vermogen. Uit onderzoek van de vakgroep Accountancy van de Rijksuniversiteit Groningen onder leiding van hoogleraar Ralph ter Hoeven blijkt dat de 75 actiefste beursfondsen ultimo 2011 22 miljard euro op hun vermogen moeten afboeken. De tegenvallers zijn gedurende 2011 met 7 miljard euro toegenomen.

Dit Groningse onderzoek is het eerste onderzoek dat de gevolgen voor een grote groep bedrijven, waaronder bijvoorbeeld Shell en PostNL berekent.

► Lees de gehele bijdrage van professor Ter Hoeven op FEBlog: "Nederlandse AEX-fondsen verliezen miljarden door invoering nieuwe pensioenregels voor de jaarrekening"

Laatst gewijzigd:08 februari 2018 11:25

Meer nieuws

 • 24 april 2019

  Peter Verhoef nieuwe decaan Faculteit Economie en Bedrijfskunde

  Het faculteitsbestuur is verheugd aan te kondigen dat Peter Verhoef door het College van Bestuur is benoemd als nieuwe decaan van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB). Hij begint op 1 juni 2019 voor een periode van vier jaar.

 • 15 april 2019

  Marcel Timmer directielid bij het Centraal Planbureau

  Het CPB is voornemens om Marcel Timmer met ingang van 1 september 2019 te benoemen tot directielid van het Centraal Planbureau. Prof.dr. Timmer is sinds 2010 hoogleraar Economische groei en ontwikkeling aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daar is hij...

 • 04 april 2019

  Physical Internet en de kansen voor duurzamere logistiek van e-commerce

  Het Physical Internet (PI) is een toekomstvisie op geheel open en verbonden logistieke netwerken, waarbij fysieke, digitale, operationele en financiële verbondenheid centraal staan. Uitwisseling tussen logistieke partijen, bundeling van bezorgingen...