Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nieuwe leeswijzers voor Senia klaar

07 juni 2012
De studenten die aan het project meewerkten (4 ontbreken op de foto)
De studenten die aan het project meewerkten (4 ontbreken op de foto)

De afgelopen maanden werkten studenten Nederlandse, Engelse en Duitse letterkunde hard aan 17 nieuwe leeswijzers voor de Stichting Senia, organisator van leesgroepen voor 55+’ers. Nu zijn ze klaar voor het nieuwe leesseizoen. Een leeswijzer bespreekt de achtergronden bij een roman, geeft een analyse van belangrijke elementen en biedt de leesgroepen tal van discussievragen. Op deze manier kunnen leesgroepen meer uit het boek halen en op een gemakkelijke manier er met elkaar over in gesprek raken.  Een mooie uitdaging voor studenten letterkunde en werk dat met groot enthousiasme door Senia-vrijwilligers en -leden wordt ontvangen.

Dit jaar zijn er 11 leeswijzers van Nederlandse romans gemaakt, waaronder Tonio van A.F.Th. van der Heijden, Magnus van Arjen Lubach en Perfecte stilte van Thomas Verbogt. Ook zullen er in augustus 7 Engelse reader's guides verschijnen o.a. over Atonement van Ian McEwan (recent verfilmd) en de klassieker The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald. Nach Hause schwimmen van de Zwitserse schrijver Rolf Lappert werd door een studente Duits in een Nederlandse leeswijzer onder de loep genomen.

Sinds 2010 werkt de Stichting Senia samen met de wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie en docenten letterkunde van de faculteit der Letteren. In 2011 gingen er 12 studenten moderne letterkunde aan de slag met Senia leeswijzers. Momenteel doen er ook nog 3 studenten (Nederlands, Engels en KCM) onderzoek naar het effectiviteit van de leeswijzers. De resultaten daarvan worden in het najaar van 2012 verwacht.

Lees het artikel over leeswijzers in 2011, of ga naar de ervaringen van de meewerkende studenten!

Laatst gewijzigd:02 oktober 2015 22:42

Meer nieuws

 • 06 juni 2018

  Nadruk op bloed, zweet en tranen veranderde medische wetenschap

  Bloed, urine, melk, zweet en sperma. Dat deze stoffen niet alleen voor medici, scheikundigen of biologen interessant zijn, bewijst de promotie van historicus Ruben Verwaal. Hij heeft onderzochthoe artsen de lichaamssappen bestudeerden in de achttiende...

 • 06 juni 2018

  Opgraving vroeg 18e-eeuws koopvaardijschip in de Noordoostpolder begonnen

  Met het blootleggen van een baardmankruik startte Burgemeester Aucke van der Werff van gemeente Noordoostpolder samen met maritiem archeoloog Yftinus van Popta woensdagmiddag de opgraving van een vroeg 18e-eeuws vrachtschip. De opgraving in agrarisch...

 • 01 juni 2018

  Negen onderzoekers aan de RUG ontvangen een Vidi-beurs

  NWO heeft aan 86 ervaren onderzoekers ieder een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Maar liefst negen hiervan doen hun onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG); aan vier verschillende faculteiten. Met de beurs kunnen de vier vrouwelijke...