Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nieuwe leeswijzers voor Senia klaar

07 juni 2012
De studenten die aan het project meewerkten (4 ontbreken op de foto)
De studenten die aan het project meewerkten (4 ontbreken op de foto)

De afgelopen maanden werkten studenten Nederlandse, Engelse en Duitse letterkunde hard aan 17 nieuwe leeswijzers voor de Stichting Senia, organisator van leesgroepen voor 55+’ers. Nu zijn ze klaar voor het nieuwe leesseizoen. Een leeswijzer bespreekt de achtergronden bij een roman, geeft een analyse van belangrijke elementen en biedt de leesgroepen tal van discussievragen. Op deze manier kunnen leesgroepen meer uit het boek halen en op een gemakkelijke manier er met elkaar over in gesprek raken.  Een mooie uitdaging voor studenten letterkunde en werk dat met groot enthousiasme door Senia-vrijwilligers en -leden wordt ontvangen.

Dit jaar zijn er 11 leeswijzers van Nederlandse romans gemaakt, waaronder Tonio van A.F.Th. van der Heijden, Magnus van Arjen Lubach en Perfecte stilte van Thomas Verbogt. Ook zullen er in augustus 7 Engelse reader's guides verschijnen o.a. over Atonement van Ian McEwan (recent verfilmd) en de klassieker The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald. Nach Hause schwimmen van de Zwitserse schrijver Rolf Lappert werd door een studente Duits in een Nederlandse leeswijzer onder de loep genomen.

Sinds 2010 werkt de Stichting Senia samen met de wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie en docenten letterkunde van de faculteit der Letteren. In 2011 gingen er 12 studenten moderne letterkunde aan de slag met Senia leeswijzers. Momenteel doen er ook nog 3 studenten (Nederlands, Engels en KCM) onderzoek naar het effectiviteit van de leeswijzers. De resultaten daarvan worden in het najaar van 2012 verwacht.

Lees het artikel over leeswijzers in 2011, of ga naar de ervaringen van de meewerkende studenten!

Laatst gewijzigd:02 oktober 2015 22:42

Meer nieuws

 • 20 september 2018

  Martijn Wieling gestart als bijzonder hoogleraar Nedersaksische/Groningse taal en cultuur

  Per 1 juli 2018 is Dr. Martijn Wieling benoemd tot bijzonder hoogleraar Nedersaksische / Groningse Taal en Cultuur. Wieling (Emmen, 1981) is universitair hoofddocent bij de opleiding Informatiekunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij gaat gedurende...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 11 september 2018

  Eerste biografie van Piet Mondriaans vroege jaren

  Sinds zijn dood in 1944 is er een groot aantal biografieën van Piet Mondriaan verschenen - en zijn er evenzoveel mythes rondom zijn kunstenaarschap ontstaan. Hij zou bijvoorbeeld een minzame asceet zijn, of juist een bon-vivant. De Amerikaanse promovendus...