Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Imaka Lezing Rob Ruggenberg 

07 mei 2012
Ijsbarbaar - Rob Ruggenberg
Ijsbarbaar - Rob Ruggenberg

Tijdens een Imaka-lezing op 7 mei in het Arctisch Centrum in Groningen vertelt schrijver Rob Ruggenberg over de brief van stuurman Willem Ys, die hij in 1624 schreef naar aanleiding van een gebeurtenis waarbij Nederlandse zeelieden destijds aan wal stapten bij een dorpje op Groenland en er een aantal Groenlanders ontvoerd werden.

Ruggenberg, die zich specialiseert in historische jeugdromans, vertelt over zijn historisch onderzoek naar deze gebeurtenis en de hulp die hij daarbij heeft gehad, onder meer van antropologe Cunera Buys, conservator poolgebieden van Museum Volkenkunde in Leiden. Hij vertelt ook over de Inuit die hem meenamen naar het ijs en hem lieten zien ze hoe de poolwinters overleven, tijdens de maanden dat hij in West- en Oost-Groenland verbleef.  

Het boek IJsbarbaar dat hij vervolgens schreef, en dat eind vorig jaar uitkwam, wordt in recensies geprezen als een spannend en indrukwekkend boek, dat het verleden op aangrijpende wijze tot leven brengt. De schrijver wordt vaak betiteld als de opvolger van Thea Beckman.

Prof. dr. Louwrens Hacquebord, hoogleraar arctische archeologie bij de Universiteit Groningen, hielp Ruggenberg bij zijn beschrijvingen van de poolgebieden en van de vroege Nederlandse walvisvaart die een rol speelt in het boek. Hacquebord verschilt van mening met Ruggenberg over de plaats waar de ontvoering plaatsvond. Ook daarop zal de schrijver tijdens de lezing ingaan.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:31

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Nieuw tijdschrift: Virtus

  Virtus is een onafhankelijk, multidisciplinair en meertalig peer-reviewed tijdschrift met artikelen over alle aspecten van de geschiedenis van de adel. Het is zojuist toegevoegd aan de tijdschriftenlijst van University of Groningen Press.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 10 oktober 2018

  Studenten bouwen mesohut

  In deze video vertellen studenten wat er zo interessant is aan mesolithische (Midden-Steentijd) onderkomens van ca. 7000 jaar geleden en waarom de experimentele archeologie een bijzonder inzichtelijke en verbazingwekkende subdiscipline is.