Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

CMRS congres over schurken en helden

De creatie van helden en schurken van de oudheid tot de vroegmoderne tijd
29 mei 2012

Datum : Dinsdag 29 mei 2012
Tijd : 9:00-17:00 uur, keynote lezing vanaf 15:45 uur
Locatie : Wijnbergzaal, Universiteitsmuseum, Oude Kijk in 't Jatstraat 7a, Groningen. Keynote lezing: Heymanszaal, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen.
Registratie : Aanmelding uiterlijk 24 mie. De toegang is gratis, de kosten voor de lunch bedragen €7,50,-.

Op 29 mei organiseren studenten van de research master Classical, Medieval and Renaissance Studies (CMRS) aan de Rijksuniversiteit Groningen het jaarlijkse CMRS-congres. Het thema van dit jaar is de creatie van helden en schurken, van de oudheid tot de vroegmoderne tijd. Het congres zal afgesloten worden met een keynote lezing van Olivier Hekster, hoogleraar Oude Geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen en specialist op het gebied van de rol van ideologie in de Romeinse oudheid.  

Over helden en schurken

Iedere samenleving kent historische helden en schurken, die opgehemeld dan wel verguisd worden. Hoezeer feitelijke daden ook bijdragen aan de status van deze personen, de wijze waarop zij gepresenteerd worden is veel meer bepalend voor de status van een persoon als held of schurk. Helden en schurken bestaan niet, ze worden geconstrueerd. In ons onderzoek staat de analyse van deze beeldvorming centraal. Hoe en waarom werden bepaalde personen tot held of schurk geconstrueerd? Zou bijvoorbeeld koning Richard I van Engeland uitgegroeid zijn tot een held van groot kaliber, met als bijnaam koning Richard Leeuwenhart, als ook zijn minder heroïsche kanten waren benadrukt?

Tijdens dit congres zullen de sprekers ingaan op verschillende aspecten van de constructie van helden en schurken uit de oudheid tot de vroegmoderne tijd. Vanuit een historisch perspectief zal besproken worden hoe de beeldvorming tot stand komt en vervolgens kan veranderen. Daarnaast zal vanuit een literair perspectief ingegaan worden op de wijze waarop retoriek ingezet kan worden bij de positieve dan wel negatieve karakterisering van historische personages. Vanuit verschillende invalshoeken zal een breed scala aan creaties van helden en schurken worden gepresenteerd, van Sint Brandaan tot de Antichrist en van Philippus II van Macedonië tot Jeanne d’Arc.

Professor Hekster zal de dag afsluiten met zijn lezing "Hero to zero (en weer terug): Nero als held en schurk". De keizer Nero (54-68) staat al lang algemeen bekend als een verwerpelijk heerser, en is zelfs als de Antichrist gepresenteerd. Tegelijkertijd wordt er in antieke teksten melding gemaakt van mensen die zich kort na de zelfmoord van de keizer als 'valse Nero' opwierpen en daarmee snel veel aanhang kregen. Schijnbaar was de latere schurk in zijn eigen tijd in ieder geval voor sommigen een held. Deze lezing bekijkt de bronnen die constructies van Nero als schurk én held mogelijk maken, en besteedt daarbij aandacht aan de rol van latere perioden in de constructie van 'ons' Nero beeld.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:32

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Nieuw tijdschrift: Virtus

  Virtus is een onafhankelijk, multidisciplinair en meertalig peer-reviewed tijdschrift met artikelen over alle aspecten van de geschiedenis van de adel. Het is zojuist toegevoegd aan de tijdschriftenlijst van University of Groningen Press.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 10 oktober 2018

  Studenten bouwen mesohut

  In deze video vertellen studenten wat er zo interessant is aan mesolithische (Midden-Steentijd) onderkomens van ca. 7000 jaar geleden en waarom de experimentele archeologie een bijzonder inzichtelijke en verbazingwekkende subdiscipline is.