Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Simulatie van gedrag van banken in stresssituatie

03 mei 2012

Hoogwaardige betaalsystemen die door centrale banken worden aangeboden, wikkelen transacties af met gemiddeld een hoge waarde (ongeveer 7 miljoen euro). De deelnemers aan deze systemen zijn vooral commerciële banken. Aangezien de belangrijkste (d.w.z. grootste) geldstromen door deze systemen gaan, bevatten ze waardevolle informatie over de vraag hoe banken ervoor staan.

Het proefschrift van Ronald Heijmans maakt gebruik van de deze data om simulaties uit te voeren, netwerkstructuren te bestuderen, ontwikkelingen in de geldmarkt te volgen en informatie te verkrijgen over de financiële positie van banken.

Met simulaties is het mogelijk in te gaan op een vraag als: wat gebeurt er als een bank in betalingsproblemen komt? De simulatie die is uitgevoerd in dit proefschrift gaat over de vraag hoe gevoelig het betaalsysteem is voor veranderingen in de uitgaande betaalstroom van één grote bank. De bestudering van netwerkstructuren laat zien wat de (mogelijke) impact is van een bepaalde verstoring (bijvoorbeeld faillissement van een bank) op andere banken in het betaalsysteem. De betalingsverkeerdata zijn ook gebruikt om een methode te ontwikkelen waarmee de liquiditeitspositie van banken gemonitord kan worden. Om meer inzicht te krijgen in het gedrag van banken tijdens stressvolle situaties zijn zowel de transactiedata bestudeerd ten tijde van de crisis (faillissementen, nationalisatie, staatssteun) als een experimentele studie uitgevoerd. Deze inzichten kunnen uiteindelijk gebruikt worden om realistischer simulaties te maken.

Curriculum vitae

Ronald Heijmans (Posterholt, 1977) studeerde sterrenkunde aan de Universiteit Leiden. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde en promoveert op 10 mei (12.45u) bij professor J. de Haan op het proefschrift Analysis of large value payment systems: liquidity behaviour and disruptions.
Heijmans is werkzaam bij de afdeling betalingsverkeerbeleid van De Nederlandsche Bank.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:31
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Als online consument switcht van smartphone naar pc is de aankoop nabij

  De smartphone speelt een niet te onderschatten rol bij ons online shoppen. Veel consumenten beginnen hun zoektocht op een telefoon of tablet, raken overtuigd van een product en stappen daarna over naar een minder mobiel apparaat (zoals pc of laptop)...

 • 05 september 2018

  Broedplaats voor slimme technologie

  ‘Samenwerking tussen De Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en industrie op het gebied van slimme technologie leidt tot innovatie en nieuwe bedrijvigheid.’ Dat zegt Hugo Velthuijsen, directeur van het Marion van Os Centrum voor Ondernemerschap...

 • 17 augustus 2018

  Lokale Lasten Calculator maakt vergelijken belastingen eenvoudig

  Voor het eerst kan iedere Nederlander zonder moeite zien hoeveel hij of zij moet betalen aan gemeente, provincie en waterschap. Vandaag presenteert het Centrum voor Onderzoek van de Economie van Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen...