Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Imaka lezing Prof.dr. Louwrens Hacquebord over Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen

02 april 2012

Prof. dr. Louwrens Hacquebord geeft op maandagavond 2 april a.s. een Imaka-lezing over de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen. Amundsen is bekend geworden als de man die als eerste de Zuidpool bereikte. Maar hij heeft veel meer bijzondere expedities op zijn naam staan, zoals een tocht in het luchtschip Norge over de Noordpool.


Op 14 december 2011 was het precies 100 jaar geleden dat vijf Noren als eerste mensen op de Zuidpool kwamen. Roald Amundsen was de leider van de expeditie. Hij was een zeer gedreven man die zijn expeditie zorgvuldig plande. Ze verbleven drie dagen op de Zuidpool om hun positie nauwkeurig te bepalen, zodat er geen twijfel kon bestaan over het werkelijk bereiken van de pool. Negenennegentig dagen, 3000 km en 41 honden later kwamen ze terug in het Noorse winterkwartier Framheim.


In zijn lezing zal Louwrens Hacquebord de expeditie analyseren en de succesfactoren ervan aangeven. Hij zal echter niet alleen ingaan op de Zuidpoolexpeditie, maar ook vertellen over de andere tochten van Amundsen. Tevens zal hij stil staan bij de minder bekende kanten van de mens Amundsen, zijn haat/liefde verhouding met de Royal Geographical Society, zijn moeilijke karakter, zijn financiële problemen en zijn ingewikkelde liefdesleven.

 


Wanneer: 2 april 2012
Hoe laat: 19:30 uur (zaal open om 19:15)
Waar: Arctisch Centrum, Aweg 30 (ingang Herman Colleniusstraat)
Toegang: € 2,00 (inclusief koffie en thee)
Meer informatie over de lezingen: www.rug.nl/let/imaka

 

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:30

Meer nieuws

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...

 • 07 februari 2019

  Gerrit Krolprijs voor beste Nederlandstalige essay

  De Rijksuniversiteit Groningen bestaat in 2019 405 jaar. Om dit te vieren roept het Talencentrum, in samenwerking met de Faculteit der Letteren, de Gerrit Krolprijs in het leven.