Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Scholieren winnen bij Rijksuniversiteit Groningen

Uitreiking profielwerkstukprijzen op 5 april
05 april 2012

Op donderdag 5 april 2012 reiken de steunpunten van de Rijksuniversiteit Groningen weer hun jaarlijkse profielwerkstukprijzen uit. Zo’n 120 havo- en vwo-scholieren uit het hele land stuurden de afgelopen weken hun onderzoek in. Daaruit kozen deskundige jury's de beste 15 werkstukken. Donderdagmiddag presenteren de genomineerde scholieren hun onderzoek en wordt er bekend gemaakt wie er met de prijzen naar huis gaat.

Interdisciplinaire wetenschap heeft de toekomst

Bij deze zevende editie van de RUG-profielwerkstukprijzen valt op dat veel onderzoeken de traditionele grenzen van schoolvakken en wetenschappelijke terreinen overschrijden. Interdisciplinaire wetenschap lijkt de toekomst te hebben. Zo vinden aardrijkskunde, geschiedenis en economie elkaar in het werkstuk van Maurits Foorthuis van het Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen. Hij onderzocht het rijke cultuurhistorische landschap van de Veenkoloniën en trekt duidelijke conclusies voor het landschapsbeleid in deze tijden van economische crisis en krimp. Ook Lionne Grootje en Joline Wierda uit Kampen bemoeiden zich met beleid, maar dan met het beleid op hun eigen school. Door hun overtuigende onderzoek naar de voordelen van kauwgum kauwen op het leer- en concentratievermogen, mag er dit jaar tijdens de examens op het Almere College voor het eerst gekauwd worden.

Kennis opdoen en meeleven via YouTube-filmpjes

Veel van de genomineerde scholierenonderzoeken zijn interessant voor een breed publiek. Via de websites van de RUG-steunpunten en het YouTube-kanaal ScholierenRUG met promotiefilmpjes van de leerlingen, kan iedereen kennismaken met de verschillende onderwerpen. Hoe is het bijvoorbeeld voor een moderne scholier om een maand zonder media te leven? Stan Putman ging de uitdaging aan en bericht over typmachines, angstige ogenblikken op een toilet en het langverwachte moment dat alle apparatuur weer aan mocht. Herkenbaar of niet?

Update 10 april 2012:

De winnaars zijn bekend! Op de prijsuitreiking van 5 april jl. werden de 3 winnaars bekend gemaakt. Winnaar is geworden 'Populisme in Nederland van 2000 tot heden. vloek of zegen voor de Nederlandse democratie?' van Max Vetzo en Daniel Strumphler van het Niftarlake College uit Maarssen. De tweede prijs ging naar Stan Putman van het Gymnasium Felisenum, Velsen-Zuid met 'Mediajunk'. Nummer drie werden Renske Hoff en Berend Stumphius van Kath. Scholengemeenschap de Breul, Zeist met 'Orpheus en Eurydice'.

Noot voor de pers

De prijsuitreiking is op 5 april, 14.00-17.00 uur, Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen
opening, lezing en uitreiking in Bernoulliborg, Nijenborg 9 (zaal 151), markt in foyer Linnaeusborg (Nijenborg 7)

Op de markt van 14.45 tot 15.30 is er gelegenheid om leerlingen te spreken over hun onderzoek. De prijsuitreiking start om 15.45. Op verzoek kan na de prijsuitreiking een volledige lijst met winnaars beschikbaar worden gesteld.

Meer informatie

http://www.youtube.com/user/ScholierenRUG

Alfasteunpunt: Saskia Visser/Geert Kamminga, 050-3635271, 06-44449504 (Saskia), 06-81048048 (Geert), s.j.visser@rug.nl, alfasteunpunt@rug.nl 
Bètasteunpunt: Renske de Jonge, 050-363 7458, r.m.de.jonge@rug.nl 
Gammasteunpunt: Nanda Stijntjes, 050-363 3710,  n.stijntjes@rug.nl

Lijst van genomineerden

Alfasteunpuntprijs

Wat er allemaal komt kijken bij leren; Van leerprobleem tot leersucces in de Nederlandse taal

Merel van Rijn van Alkemade, Marecollege, Leiden

Begeleider: Mevr. M. Scheperboer

Mediajunk

Stan Putman, Gymnasium Felisenum, Velsen-Zuid

Begeleider: Dhr. Kampers

Populisme in Nederland van 2000 tot heden: vloek of zegen voor de Nederlandse democratie?

Max Vetzo en Daniel Strumphler, Niftar College, Maarsen

Begeleiders: Mevr. Mora en Dhr. Lutz

Orpheus en Eurydice

Renske Hoff en Berend Stumphius, Kath. Scholengemeenschap de Breul, Zeist

Begeleider: Dhr. R. Roosenboom

Who is a Snob?

Suze Bloks, Visser ’t Hooft Lyceum, Leiden

Begeleider: Dhr. Laytham

Jan Kommandeurprijs (Bèta)

Kauwen voor een goed cijfer

Lionne Grootje en Joline Wierda, Almere College, Kampen

Begeleiders: Dhr. G. van Houwelingen, Dhr. Van Noort

Vliegende Hollander

Willem Melching, Het 4e gymnasium, Amsterdam

Begeleider: Dhr. S. Aerts

Gods number

Lila Klatter en Marieke van der Wegen, Het Stedelijk Lyceum Kottenpark, Enschede

Begeleider: Dhr. H. Ruizenaar

Marine Litter Extraction:

a practical and environmentally sound approach to large-scale plastic remediation from the marine environment

Boyan Slat en Tan Nguyen, Grotius College, Delft

Begeleiders: Ir. A. Buis en Drs. F. de Jong

Organische zonnecellen

Rolf van der Gaast en Ganesha Narain, Thorbecke Scholengemeenschap, Zwolle

Begeleider: Dhr. E. Potting

Jan Penprijs (Gamma)

Het Nieuwe Beekvliet

Jacky Bolsius en Manon Peek, Gymnasium Beekvliet Sint-Michielsgestel

Begeleiders: Dhr. Quinten en Dhr. Van Rhijn

(Economische) Crisis in de Autobranche

William van den Berg en Corné de Haas, Corderius College Amersfoort

Begeleider: Dhr. J. Buter

Perceptie van seksueel afwijkend gedrag

Larissa van den Berg, Zeynep Konuksever en Esmee Noyons, Cartesius Lyceum Amsterdam

Begeleider: M.Meerhoff

Nieuwe vaart in de Veenkoloniale kanalen

Maurits Foorthuis, Willem Lodewijk Gymnasium Groningen

Begeleider: Dhr. J. ten Brummelhuis

Bretton Woods II

Roos van Gaans en Amber Spierings, Lyceum aan Zee, Den Helder

Begeleider: Dhr. M. Jager

Laatst gewijzigd:23 april 2018 10:46

Meer nieuws

 • 19 november 2018

  Jelle Zijlstra: de man die goed was in gelijk krijgen

  Honderd jaar na de geboorte van oud-premier Jelle Zijlstra ligt er een biografie over de eerste Nederlandse politicus die met zijn economische vakkennis een succesvol imago in de politiek imago wist op te bouwen. Historicus Jonne Harmsma promoveert...

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 13 november 2018

  De toekomst is digitaal, nu jij nog

  Voor zijn promotieonderzoek naar de geschiedschrijving van de Leeuwarder Courant analyseerde Marcel Broersma jaren geleden vergeeld krantenpapier. Door de intrede van digitalisering verschoof zijn onderzoek naar sociale media, nieuwe vormen van mediagebruik...