Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Buitenlandse studenten: RUG is top

02 april 2012

Internationale studenten vinden de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) de beste universiteit van Nederland. Dat blijkt uit de recentste Internationale Studenten Barometer, een wereldwijd onderzoek naar tevredenheid onder internationale studenten. De RUG komt daarin naar voren als de meest aanbevelenswaardige universiteit van Nederland.

Wereldwijd hebben buitenlandse studenten die ingeschreven staan aan een universiteit (of hbo) buiten hun land van herkomst eind 2011 een uitvoerige enquête ontvangen om hun de tevredenheid te meten over onderwijskwaliteit, huisvesting, ondersteuning & faciliteiten en ontvangst bij de instelling. In Nederland deden twaalf instellingen (acht universiteiten en vier hbo-instellingen) mee aan dit onderzoek. Aan die instellingen vulden 8670 studenten van buitenlandse afkomst de enquête in, waarvan 1297 aan de RUG studeren. Daarmee was er onder internationale RUG-studenten een respons van 40%.

Eerste plaats

De RUG scoort op alle vier onderzochte categorieën goed tot zeer goed, wat leidt tot een eerste plaats overall. Op de onderdelen studie-inhoud, ondersteuning en ontvangst staat de RUG bij de top 3. Er is binnen die categorieën met name grote waardering voor bijvoorbeeld de inhoud van de vakken, studieadvies, contacten met docenten en de jaarlijkse welkomstceremonie van de RUG. De laatste wordt al jaren als zeer goed aangemerkt door de buitenlande studenten.  

Van harte aanbevolen

Op de vraag of ze de universiteit waar ze nu studeren zouden aanbevelen bij vrienden in hun eigen land zeggen de RUG-studenten volmondig ‘ja’. Met een ‘recommendationscore’ van 89 staat de RUG op de eerste plaats in Nederland, met een aanmerkelijk hogere score dan andere instellingen. Het is al het derde jaar achtereen dat de RUG in dit onderzoek naar voren komt als de meest aanbevolen universiteit.

Prikkel tot kwaliteitsverbetering

De RUG doet al sinds 2007 mee aan de Internationale Studenten Barometer. Onderdelen die in eerdere jaren naar voren kwamen als verbeterpunten en die zijn aangepakt, blijken nu beter gewaardeerd. Voorbeelden daarvan zijn de begeleiding bij het openen van een bankrekening, internettoegang en sociale activiteiten. Huidige verbeterpunten zijn met name feedback van docenten, carrièremogelijkheden (incl. bijbaantjes) en huisvesting.  

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:30

Meer nieuws