Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Betere leverprestaties door slimme ordervrijgave

01 maart 2012

Bedrijven die in een laag volume klantspecifieke producten maken, kunnen hun leverprestaties significant verbeteren. En nog op vrij eenvoudige wijze ook, stelt dr. Martin Land op basis van recent onderzoek. ‘Mijn collega’s en ik hebben een grote slag gemaakt door bestaande kennis over twee ordervrijgavemechanismen te combineren. Die combinatie blijkt zo’n grote verbetering te geven, dat een heleboel oude resultaten eigenlijk overbodig zijn. Qua prestaties is dit een aardige doorbraak op het gebied van ordervrijgavemethoden.’

Variatie

Martin Land
Martin Land

Samen met vier collega’s schreef Land het artikel Workload control (WLC) and order release: a lean solution for make-to-order companies, dat binnenkort verschijnt in het toptijdschrift Production and Operations Management. ‘Workload control, of werklastbeheersing, is van groot belang voor bedrijven die te maken hebben met veel variatie, omdat ze heel klantspecifieke producten maken. Voor deze zogenaamde ‘low-volume, high-variety manufacturers’ is variatie een strategische keuze. Het gaat vaak om bedrijven die we traditioneel machinefabrieken noemen, bedrijven die heel specifieke onderdelen maken. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf dat tandwielen maakt, in series van één tot enkele tientallen, op basis van specificaties van de klanten.’

Spanningsveld

‘Tegenover het strategische belang van variatie aan eindproducten staat de wens om op de werkvloer een zo stabiel mogelijke situatie te bereiken. Dat spanningsveld staat centraal bij werklastbeheersing. Het uitgangspunt is om steeds een gebalanceerd pakket orders naar de werkvloer te sturen, zodat een gelijkmatige stroom door de fabriek ontstaat en goede leverprestaties worden gerealiseerd. Om die gebalanceerde stroom te realiseren wordt vaak gebruik gemaakt van periodieke ordervrijgave, bijvoorbeeld een vrijgave een keer per dag of een keer per week.’

‘Periodieke ordervrijgave heeft echter als nadeel dat in de tijd tussen twee ordervrijgaves op bepaalde werkstations onnodige stilstand kan ontstaan. Daarom hebben wij aan het basisidee van workload control (voorkom dat alle orders zo snel mogelijk de werkvloer opgaan, zodat niet alle variatie op de werkvloer terechtkomt) een techniek toegevoegd. De simpele techniek die wij hebben getest, komt er op neer dat - wanneer stilstand dreigt - er op initiatief van dat werkstation toch alvast een order de werkvloer op wordt getrokken. Door op die manier het oorspronkelijke push-mechanisme op een handige manier te combineren met een pull-methode zijn we in staat geweest om veel betere leverprestaties te realiseren.’

Eenvoudig toepasbaar

De nieuw ontwikkelde kennis is bovendien eenvoudig toepasbaar voor kleine bedrijven, zónder dat daarvoor grote investeringen voor nodig zijn. ‘Dat is precies de kracht van ons onderzoek’, zegt Land trots. ‘De uitkomsten zijn direct bruikbaar voor bedrijven. De vertaalslag naar het bedrijfsleven is eenvoudig te maken, vaak met behulp relatief simpele overzichten. Met een Excel-sheet kun je onze nieuwe methode al faciliteren.’

More information

Thürer M., Stevenson M., Silva C., Land M.J., Fredendall L.D., 2012, Workload control (WLC) and order release: a lean solution for make-to-order companies. Production and Operations Management, forthcoming.

Contact: Dr. Martin Land 

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:30

Meer nieuws