Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Euro-Latin American network for diabetes research granted EU funding

19 maart 2012

The University Medical Center Groningen and the University of Groningen have successfully submitted a European grant application for diabetes-related research.

The Euro-Latin American Network on Diabetic Microangiopathy (EULAMDIMA) is a direct spin-off of the internationalization focus of UMCG and the University of Groningen and will start 1 November 2012. It is a FP7 PEOPLE Marie Curie International Research Staff Exchange Scheme (IRSES). IRSES provides the financing for the mobility of researchers between Europe and Latin America, i.e. Mexico and Chile.  

Partner Universities

The following partners are involved:

 • Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM)
 • Universidad Andrés Bello (UNAB), Chile
 • Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg

The Groningen coordinators are prof. dr. Martina Schmidt, prof. dr. Jan-Luuk Hillebrands and dr. Marco Harmsen.

Background

In 2003 the late prof. Fokko van der Woude and the current Dean of Research of UMCG Lou de Leij initiated a bilateral collaboration between UMCG and the Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg. In more recent years, selected countries in Latin America have become another focus of the RUG/UMCG internationalization strategy. A key position is taken by the Universidad Nacional Autónoma de México that with over 200.000 students is responsible for about 50% of Mexico’s research output. The Universidad Andrés Bello is a much smaller private university in Santiago de Chile with high-quality research groups.

A logical evolution

Hans Peter Hammes, MD, PhD and Chair of the International Research Training Group on Vascular Medicine of the University of Heidelberg says " We are delighted to see EULAMDIMA realized as a logical evolution of a bilateral Dutch-German collaboration starting 10 years ago"

Cooperation has been pivotal

Enrique Graue , MD, PhD, Dean of the Facultad de Medicina of UNAM expressed that “Cooperation with RUG/UMCG has been pivotal, as we have successfully accomplished the transition from the signature of agreements to actual implementation of several cooperation modalities, including student and faculty mobility.” Dr. Graue has included, as part of his development plan for his next term (2012-2015) to maintain and strengthen cooperation with RUG/UMCG.

More information

For more information, please contact  Peter Braun of the Research Office UMCG or Joyce Fongers of the University of Groningen Office for International Relations.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:30

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....