Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Hebberige bankiers & slordige klanten - 'kenniscafé' met FEB hoogleraren De Bruin en Koetter

20 maart 2012

Bankiers, toezichthouders en klanten begrijpen financiële producten niet meer. Wie is verantwoordelijk?

Datum: Donderdag 22 maart 2012
Tijd & plaats: 17.00 - 18.30 uur | ForumImages, Hereplein 73
Toegang: gratis, maar een toegangsbewijs is verplicht. De kaarten zijn op 22 maart vanaf 16.00 uur af te halen aan de kassa van ForumImages.

De financiële crisis bracht banken en hun klanten wereldwijd in de problemen. Onverantwoorde hypotheken en complexe financiële producten eisten hun tol. Risicoanalyses, gebouwd op wiskundige modellen, bleken op drijfzand te berusten. Het resultaat: banken die dreigden om te vallen of omvielen en vele gedupeerde klanten.

Onverantwoorde beslissingen
De beschuldigende vinger wees al snel richting de perverse bonuscultuur en de onverantwoorde risico’s van hebberige bankiers. Dat is iets te gemakkelijk, vindt Boudewijn de Bruin van de FEB, de eerste hoogleraar financiële ethiek in Nederland. Het probleem in de financiële wereld is niet zozeer dat bankiers bewust immoreel handelen, maar dat ze hun eigen producten soms niet meer begrijpen en daardoor onverantwoorde beslissingen nemen. Dat gebrek aan kennis zit niet alleen bij de bankiers zelf, maar ook bij de raden van bestuur, nationale toezichthouders als de AFM, internationale bureaus die de kredietwaardigheid van landen berekenen én bij slordige klanten, die producten kopen die ze totaal niet begrijpen.

Hoe maken we de banken weer gezond en betrouwbaar voor de klant? Hoe kunnen we voorkomen dat onverantwoorde financiële producten worden uitgezet en gekocht? Wat is het nut van een beroepseed voor bankiers? En hoe zit het met de eigen verantwoordelijkheid van de klant?

De Bruin, Koetter en Offringa
Alex van den Berg spreekt over verantwoord en onverantwoord bankieren met wiskundige en filosoof Boudewijn de Bruin, hoogleraar financiële ethiek, Michael Koetter , adjunct hoogleraar internationale financiële en monetaire economie, en Age Offringa, oud-directeur van Friesland Bank.

In het maandelijkse Kenniscafé Groningen van Studium Generale vertellen lokale onderzoekers over hun drijfveren, resultaten en uitdagingen en gaan ze in gesprek met het publiek.

Laatst gewijzigd:07 februari 2018 14:36

Meer nieuws

 • 13 november 2018

  Best Working Paper Award voor Drijfhout, Van Doorn en Van Ittersum

  Drijfhout, Van Doorn en Van Ittersum willen bijdragen aan de strijd tegen de wereldwijde voedselverspilling door consumenten bewuster te maken van hun (verspillende) gedrag. Zij onderzoeken daartoe de besluitvorming van consumenten bij het kopen, consumeren...

 • 07 november 2018

  Financial giants can have a pivotal role for climate stability

  Financial institutions, such as banks and pension funds, have a key role to play in efforts to avoid dangerous climate change. And it is not only about redirecting investments to renewable energy and low-carbon businesses, but also to bolster the resilience...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...