Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

IGNAZIO SILONE (1900-1978) OMSTREDEN SCHRIJVER UIT DE ABRUZZEN

15 februari 2012
Ignazio Silone
Ignazio Silone

Spreker: Maaike Dicke

Datum: woensdag 15 februari

Plaats: Academiegebouw

Aanvang: 19.30 uur

 

Silone is vermaard – maar niet bij iedereen – vanwege zijn prachtige streekromans van universele waarde. In de jaren dertig schreef hij in ballingschap o.a. Fontamara en Vino e Pane. Deze romans waarin het fascistische regime behoorlijk op de korrel wordt genomen, staan in een bijzonder licht, omdat nog niet zo lang geleden is gebleken dat hij in die periode, vanuit Zwitserland en Frankrijk, niet alleen spioneerde voor de antifascistische beweging, maar ook voor Mussolini en de zijnen. In deze bijdrage zal de aandacht vooral uitgaan naar de rol die de Abruzzen in het leven en het werk van Silone spelen.

 

Verder probeert de spreekster een lans te breken (zegt het voort!) voor het hertalen van Silone’s oeuvre in het Nederlands. In Duitsland en Engeland is Silone in de jaren 80 en 90 volop vertaald en vooral hertaald. In Frankrijk lijkt de uitgeverswereld nog niet aan Silone te zijn toegekomen, eigenlijk net als in Nederland. Silone’s romans werden in de jaren 30 en 50 weliswaar steeds vrijwel direct na publicatie in het Nederlands vertaald, maar deze vertalingen bevatten veel parafrases, omissies en eindeloos veel fouten. Ter illustratie zullen enkele korte fragmenten uit Fontamara (1930) en Il segreto di Luca (1956, Het geheim van Luca) worden voorgelegd.

 

 Maaike Dicke (Dordrecht, 1961) studeerde Italiaanse taal- en letterkunde aan de RUG. Zij is sinds 1991 als docent Italiaans verbonden aan de opleiding Romaanse Talen & Culturen en heeft in haar woonplaats Winsum een vertaalbureau,Studio Giacomina. Zij vertaalde o.a. een 17e eeuws architectuurtractaat van Vincenzo SDcamozzi en in 2010 verscheen bij uitgeverij Conserve haar vertaling van Andrea Camilleri’s Il colore del sole (2007). Titel: Zwarte zon.

Laatst gewijzigd:09 januari 2015 16:01

Meer nieuws