Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nieuwsbrief voor de media nr. 09

29 februari 2012

Opinie

‘Onderwijs kan efficiënter door impuls voor digitalisering’

Het basis- en voortgezet onderwijs kan efficiënter worden door leerstof digitaal aan te bieden en te toetsen. Dat stelt prof.dr. Egbert Harskamp, hoogleraar effectieve leeromgevingen. ‘Op basis van recent onderzoek is mijn indruk dat de software op scholen nu onderbenut wordt. Digitale leerstofverwerking kan veel correctiewerk overbodig maken en helpen bij een snelle analyse van het gemaakte werk.’ › lees verder


Promoties

Beenprotheses kunnen beter

Geamputeerden passen hun motoriek aan de technische mogelijkheden van hun beenprothese aan, zo blijkt uit onderzoek van promovenda Carolin Curtze. Beenprotheses kunnen verbeterd worden door uit te gaan van de motoriek van de patiënt in plaats van de technologie. › lees verder

Bio-sensoren op basis van hybride DNA-kleurstofverbindingen

Promovendus Deepak Prusty werkte mee aan de ontwikkeling van een nieuw hybride DNA-kleurstofsysteem, dat gebaseerd is op schakelbare fluoroforen. Deze hybride materialen zijn zeer geschikt als biosensor. Daar kan men systemen mee fabriceren voor het snel en gemakkelijk aantonen van signaalstoffen in analyse-monsters. › lees verder

Kinderen van gescheiden ouders daten eerder

Promotie Katya Ivanova › persbericht

Versmering isotopen opent weg naar nieuw klimaatarchief

Promotie Gerko van der Wel › persbericht


Oratie

Multiple Sclerose, een progressief probleem

De oratie van prof.dr. Bert ’t Hart gaat over zijn onderzoek naar multipele sclerose (MS). Dat onderzoek behoort tot het vakgebied van de neuro-immunologie, waarin de interactie tussen het zenuwstelsel en het immuunsysteem centraal staat. Het immuunsysteem speelt een centrale rol in de afweer tegen infecties en kanker, maar kan ernstige (auto-immuun)ziektes veroorzaken wanneer het zich tegen de eigen weefsels en organen richt. De ziekte MS is daar een voorbeeld van.

Het doel van de samenwerking tussen het Biomedical Primate Research Centre in Rijswijk - waaraan ’t Hart verbonden is - en de afdeling Medische Fysiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen is om de ziektemechanismen in MS beter te begrijpen en op basis van deze kennis nieuwe behandelingsvormen te ontwikkelen. Het onderzoek is vooral gericht op het voorkomen en herstel van schade in de progressieve fase van de ziekte. Een veelbelovende lijn van onderzoek is de ontwikkeling van geïnduceerde pluripotente stamcellen, die na implantatie in het brein nieuwe myeline vormende oligodendrocyten kunnen vormen. › lees verder


Diversen

FEBlog: ‘Het gezicht van het bedrijf. Letterlijk’

CEO’s met bredere gezichten zijn succesvoller in het leiden van hun ondernemingen en realiseren hogere ROA’s dan hun smallere tegenhangers, zo blijkt uit recent onderzoek. Kan het zo simpel in elkaar zitten, vraagt FEB hoogleraar Marketing Bob Fennis zich af in zijn FEBlog:


Personalia

Jan Marc Berk benoemd tot hoogleraar Money and Banking als opvolger van Klaas Knot

Professor Jan Marc Berk bekleedt sinds 1 februari de leerstoel Money and Banking aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Naast zijn hoogleraarschap is Berk werkzaam bij De Nederlandsche Bank als divisiedirecteur Economisch Beleid & Onderzoek. FEB decaan Garretsen: ‘Jan Marc is een geweldige aanwinst voor onze faculteit. Studenten kunnen van de nieuwe hoogleraar geld- en bankwezen uit de eerste hand leren hoe theoretische kennis binnen een centrale bank wordt toegepast.’ › lees verder


Agenda

Studium Generale Groningen - Leugenaar! Liar!

Iedereen liegt, maar ik niet - Jan Henk van der Velden

6 maart 2012

Studium Generale Groningen - Veteranen onder Vuur

De strijd om Nederlands-Indië - Stef Scagliola en Anton Schurer

7 maart 2012

5e Planologielezing

Minister Schultz van Haegen: Planologie in beweging – een nieuwe kijk op ruimte, regels en rollen

12 maart 2012 › lees verder

Meer evenementen: › Universitaire agenda


Redactie

Afdeling Communicatie / Postbus 72, 9700 AB Groningen / 050-363 4444 / communicatie@rug.nl / www.rug.nl

Laatst gewijzigd:05 januari 2018 11:05

Meer nieuws

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...