Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nieuwsbrief voor de media nr. 05

01 februari 2012

Opinie

‘Afrika kan en moet zelf zijn voedseltekort oplossen’

De landen waar nu honger heerst, in het bijzonder Afrikaanse landen, moeten zelf meer voedsel gaan verbouwen. En dat kunnen ze ook. Moderne landbouwtechnieken maken een grotere productie mogelijk, als de nationale overheden daar tenminste hun schouders onder zetten. Dat zegt universitair hoofddocent ontwikkelingseconomie dr. Dirk Bezemer. ‘De rol van de westerse wereld is op de lange termijn beperkt, maar op de korte termijn zou ze wel kunnen strijden tegen voedselspeculatie. Dat zou veel schelen, want de hoge voedselprijzen zijn mede oorzaak van het groeiende aantal wereldburgers met honger.’ › lees verder


Promoties

Nieuwe inzichten in bijwerkingen prednisolon

Synthetische glucocorticoïden, zoals prednisolon, zijn krachtige ontstekingsremmende medicijnen, die vaak worden voorgeschreven bij de behandeling van chronische ontstekingsziekten. Helaas hebben deze medicijnen ernstige bijwerkingen, onder meer op de energiehuishouding. Een bekende bijwerking is insulineresistentie. Promovenda Anke Laskewitz bracht de effecten van prednisolon op de stofwisseling van glucose in kaart. Door glucose te labelen met een stabiele isotoop kon de productie en klaring ervan in het bloed nauwkeurig worden bestudeerd. Laskewitz stelde vast dat prednisolon een duidelijke invloed heeft op de stofwisseling van glucose. Verassend genoeg bleek het medicijn echter in geen enkele van de onderzochte diermodellen een insulineresistentie volgens de klassieke definitie te veroorzaken. › lees verder

Lage-massa röntgendubbelstersystemen

Het onderzoek van Beike Hiemstra gaat over lage-massa röntgendubbelstersystemen. Dat zijn systemen waarin een compact object - een neutronenster of een zwart gat - materie tot zich trekt van een gewone ster, die een massa heeft die kleiner is dan, of vergelijkbaar met, die van onze zon. › lees verder

Verkenning van de statische mechanica

In het proefschrift van Giulio Iacobelli worden drie onderwerpen uit de statistische mechanica behandeld. Het concept van een Gibbs-maat is hier fundamenteel. › lees verder


In Beeld

Recht en ICT

Kees de Vey Mestdagh, docent Recht en ICT, naar aanleiding van internetkwesties als MegaUpload en Pirate Bay.

Interview Jonathan Israel

Bijzonder hoogleraar Historische, culturele en religieuze antropologie Yme Kuiper interviewde de beroemde historicus Jonathan Israel. › lees verder


Personalia

Olha Cherednychenko hoogleraar Europees privaatrecht en rechtsvergelijking

In het kader van het Rosalind Franklin Fellowship Programme is Olha Cherednychenko is bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid benoemd tot adjunct-hoogleraar Europees privaatrecht en rechtsvergelijking. › lees verder


Agenda

Studium Generale Groningen - Afscheid van de Vrije Wil?

Bevrijd de psychologie – Jan Derksen en André Aleman

7 februari 2012

Studium Generale Groningen - Survival – 3 x film

Alive

8 februari 2012

Studium Generale Groningen - Lone Wolves

Lone Wolf Terrorism: Myth or Reality? - Jelle van Buuren en Liesbeth van der Heide

9 februari 2012

Meer evenementen: › Universitaire agenda


Redactie

Afdeling Communicatie / Postbus 72, 9700 AB Groningen / 050-363 4444 / communicatie@rug.nl / www.rug.nl

Laatst gewijzigd:05 januari 2018 11:05

Meer nieuws