"Mijn hersens exploderen!" - filosofie op de basisschool

Barteld Kooi geeft gastles in de synagoge van Winsum
10 februari 2012
Filosofieles in de synagoge van Winsum

Op donderdag 2 februari gaf Barteld Kooi, professor in de logica, een gastles filosofie in de Winsumse sjoel voor een pilot in het kader van het cultuureducatietraject Tikoen Olam. De pilot is ontwikkeld door Sjouke van der Kooi (leerkracht van De Borgschool), in samenspraak met Stichting Een Joodse Erfenis en KunstStation C en bestaat uit vier lessen filosofie die worden verzorgd door verschillende gastdocenten.

‘Kun je het hebben over dingen die niet bestaan?’ Dat was de vraag die gedurende twee sessies van een uur centraal stond en waarover bovenbouwleerlingen van De Borgschool en De Piramiden zich samen met de wetenschapper bogen. Volgens meester Barteld is filosoferen niets anders dan denken. Diep nadenken. Hij drukte zijn jonge publiek op het hart actief mee te denken en te doen. Om hard te werken dus.“Want dat is filosofie. Als je een standpunt kiest, kun je altijd verwachten dat ik vraag ‘waarom?’”

De filosofische zoektocht begon met de vraag of de zin ‘Het blauwe blokje is groter dan het rode blokje’ waar is? De ogenschijnlijk eenvoudige vraag verwees naar twee gekleurde blokjes op de grond. Toch waren de meningen verdeeld. ‘Ik dacht dat je ons zou misleiden’, beargumenteerde de een. ‘Er zal wel iets mysterieus aan de hand zijn’ betoogde de ander.Na afloop concludeerden de leerlingen dat filosofie wel pittig is. “Mijn hersens exploderen”, reageerde één van de leerlingen.

Artikel: Marianne Janssen, Noorderkrant.nl

Laatst gewijzigd:07 juni 2016 14:48