Jan Marc Berk benoemd tot hoogleraar Money and Banking als opvolger van Klaas Knot

28 februari 2012
Berk

Professor Jan Marc Berk bekleedt sinds 1 februari de leerstoel Money and Banking aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Naast zijn hoogleraarschap is Berk werkzaam bij De Nederlandsche Bank als divisiedirecteur Economisch Beleid & Onderzoek. FEB decaan Garretsen: "Jan Marc is een geweldige aanwinst voor onze faculteit. Studenten kunnen van de nieuwe hoogleraar geld- en bankwezen uit eerste hand leren hoe theoretische kennis binnen een centrale bank wordt toegepast."

Berk is de opvolger van de Klaas Knot, de huidige DNB-president die hoogleraar was op dezelfde leerstoel tot hij Nout Wellink opvolgde bij De Nederlandsche Bank. Knot is momenteel honorair hoogleraar bij de FEB op de leerstoel Economics of Central Banking .

Combinatie theorie en praktijk

"Jan Marc Berk is een vooraanstaande monetaire econoom die als geen ander de theorie en praktijk van monetair beleid weet te combineren", vervolgt Garretsen. "Onze faculteit heeft sinds jaar en dag een prima reputatie op het terrein van monetair en bancair onderzoek en met zijn praktijkervaring en wetenschappelijke kwaliteiten zal hij flink bijdragen aan de verdere uitbouw van de Groningse onderzoekstraditie in de monetaire economie."

Berk geeft onderwijs in het bachelorprogramma Economics and Business Economics, en in de master in Economics. Daarnaast begeleid hij PhD'ers op het terrein van Economics, Econometrics and Finance.

Curriculum vitae

Jan Marc Berk (Den Haag, 1964) studeerde cum laude af in de macro economie in Rotterdam en haalde ook cum laude een Master in Financial Economics aan de Universiteit van Tilburg. Hij promoveerde in 1998 aan de Rijksuniversiteit Groningen op het proefschrift: ‘The preparation of monetary policy: essays on a multi-model approach’.

Sinds 1988 vervult de econoom verschillende functies bij De Nederlandsche Bank, momenteel als Director Economics & Research. Daarnaast is hij onder andere plaatsvervangend Kroonlid van de SER, lid van het International Relations Committee van het Europese Stelsel van Centrale Banken (ESCB) en van het bestuur van het International Journal of Central Banking. Eerder was Berk associate professor money and bankingaan de VU en Research Fellow aan het Tinbergen Instituut.

Laatst gewijzigd:07 februari 2018 14:30
printOok beschikbaar in het: English