Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Prof.dr. Doeko Bosscher: ‘Obama of Romney: voor Europa maakt het weinig uit’

15 februari 2012

Mitt Romney wint vrijwel zeker de voorverkiezingen van de Republikeinse Partij. Dat betekent dat er voor Europa tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november 2012 niet zo gek veel op het spel staat, stelt hoogleraar Eigentijdse Geschiedenis Doeko Bosscher van de Rijksuniversiteit Groningen. ‘De verkiezingsstrijd tussen Romney en de huidige president Barack Obama is nog verre van beslist. Maar wie begin 2013 ook zal worden ingezworen als president, het beleid van de Verenigde Staten blijft ongeveer hetzelfde.’

Doeko Bosscher
Doeko Bosscher

De campagnes van de Republikeinse kandidaten waren tot nu niet erg enerverend en het is zeer de vraag of de landelijke verkiezingsstrijd na augustus spannender wordt, meent Bosscher. De gematigde Romney, die in maart 65 wordt, is een man die diep moet gaan om harde woorden te spreken. ‘Als gouverneur van Massachusetts (2003-2007) voerde hij een centristisch beleid en bleek hij maar al te vaak bereid zaken te doen met de Democraten in het parlement van zijn staat. Romney voerde een opmerkelijk progressief stelsel van ziektekostenverzekering in. Weliswaar met andere accenten dan het stelsel dat Barack Obama als president op landelijke schaal heeft willen bereiken, maar het bleef welbeschouwd een vloek in de rechtse Republikeinse kerk.’

Romney geen scherpslijper

Ook op het gebied van wat in de Verenigde Staten besmuikt de LBGT-kwesties (‘Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender’) worden genoemd, was Romney geen scherpslijper. ‘Romney toonde zich geen warm voorstander van het homohuwelijk, maar hij ging rustig mee met de stroom die ertoe leidde dat het homohuwelijk in Massachusetts werd ingevoerd’, aldus Bosscher. ‘Toen hij zijn staat de rug had toegekeerd om zich op te werpen als kandidaat voor het presidentschap nam Romney voorzichtig afstand van die redelijk progressieve koers - je bent politicus of je bent niet. Maar iedereen weet, dat zijn hart ergens in het midden ligt.’

Obama’s magie verdwenen

Obama wil graag herkozen worden. Volgens Bosscher is het echter zeer de vraag of hij zijn retorisch talent voldoende kan reanimeren om groot enthousiasme te wekken. ‘In 2008 vonden veel kiezers hem onweerstaanbaar. Wat hij te melden had, en vooral hoe hij zijn boodschap bracht, was een enorme verademing vergeleken met George W. Bush. Die magie is er in 2012 niet meer. Obama heeft weinig om zich tegen af te zetten. Hij strijdt nu vooral tegen zichzelf en tegen het idee dat de door hem beloofde ‘change we can believe in’ een slap aftreksel is gebleken van werkelijke verandering.’

Geen serieus verschil

In Europa gaat de belangstelling vooral uit naar de toekomstige buitenlandse politiek van de VS. Wat doet de volgende president in een brandhaard als het Midden-Oosten? Hoe gaat hij om met de opkomende wereldmachten als China en Brazilië? Bosscher: ‘Op dat vlak is er geen serieus verschil tussen Romney en Obama te verwachten. En ook wat de wereldeconomie betreft, zit er weinig licht tussen beide politici. In goed overleg met Europa en andere grote spelers zullen zij allebei proberen om een dreigende recessie te voorkomen en een steviger basis te creëeren voor het monetaire stelsel. Dus Obama of Romney? Het is nog net geen lood om oud ijzer, want het blijft een boeiende vraag of Amerika zich ook een tweede keer gewonnen geeft aan een gekleurde president, maar de zinderende spanning van 2008 zullen we missen.’

Curriculum Vitae

Prof.dr. Doeko Bosscher (Heiloo, 1949) is hoogleraar Eigentijdse geschiedeins. Hij studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde in 1980 op een proefschrift over de nagedachtenis van Colijn in diens eigen politieke kring (Om de erfenis van Colijn. De ARP op de grens van twee werelden). Bosscher was decaan van de Faculteit der Letteren (1994-1998) en rector magnificus van de RUG (1998-2002). Hij verbleef twee keer voor langere tijd in de Verenigde Staten als Fulbright scholar. In onderwijs en onderzoek richt hij zich op de Verenigde Staten en op Nederland.

Laatst gewijzigd:04 januari 2018 14:58
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...

 • 07 februari 2019

  Hoogleraar Stynke Castelein wint de Vrouw in de Media Award Groningen

  Prof. dr. Stynke Castelein, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en hoofd onderzoek bij Lentis, ontvangt de Vrouw in de Media Award 2018 Groningen.