Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

External colloquium - February 16, 2012 - Clara Mulder (University of Groningen)

16 januari 2012
February 16, 2012, 13:00-14:15, BL056 Bloemstraat 36:
Clara H. Mulder (University of Groningen): Local Ties and Family Migration

The migration of couples and families has thus far been mainly approached from human-capital and gender perspectives. In this paper, we investigate the role of the male and female partner’s local ties in the likelihood of family migration. Our hypotheses are that local ties to work and family strongly decrease the likelihood of migrating; that given the dominating gender structures ties to the man’s work are more influential than ties to the woman’s work; and that ties to the woman’s family are more influential than ties to the man’s family. We use data from the unique ASTRID micro database for Sweden, based on administrative information about the entire Swedish population. The method is logistic regression analysis of moving a distance exceeding 50 kilometers, for two-gender couples who did not separate between December 2004 and December 2005. We find marked negative associations of working close to home, the presence of parents and siblings nearby, and whether someone lives near the place of birth, with the likelihood of migrating. The man’s ties to work seem to be more important to the likelihood of migrating than the woman’s, but we find hardly any gender differences in the impact of ties to family.

Clara H. Mulder is professor of Demography at the Department of Geography of the University of Groningen and head of the Population Research Centre at the same university. Her research interests include households and housing, leaving the parental home, household formation and dissolution, home-ownership, residential mobility and family relations.
Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:29

Meer nieuws

 • 23 oktober 2018

  Kennis als fundament

  Wat heeft wetenschap te bieden als de geloofwaardigheid van de wereld om je heen is weggevallen? Als je je niet meer thuis voelt op eigen bodem, in een huis dat niet veilig is? Volgens Tom Postmes, hoogleraar sociale psychologie, moet wetenschap voor...

 • 09 oktober 2018

  Er gaat al 80 jaar niets boven de Groningse sociologen

  De afdeling Sociologie van de Rijksuniversiteit Groningen bestaat 80 jaar. Dit viert de afdeling met studenten, stafleden en alumni op vrijdag 12 oktober met een feestelijk programma in het Grand Theater in Groningen.

 • 08 oktober 2018

  Onder de 1,5 graad temperatuurstijging: ‘Met snel en daadkrachtig handelen kan het nog’

  De temperatuurstijging wereldwijd onder de anderhalve graad houden: het heeft veel voordelen en het kan nog, maar dan moeten we snel en daadkrachtig optreden. Dat concludeert het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) in haar laatste rapport,...