Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Symposium: Historici en de confrontatie met een gewelddadig verleden

26 januari 2012

Op donderdag 26 januari 2012 vindt er aan de RUG een symposium plaats over de hedendaagse omgang met een gewelddadig verleden. Hoe kan een samenleving met een gewelddadig verleden in het reine komen en welke taak is hierbij voor historici weggelegd? Moeten zij zich ver van het politieke krachtenveld opstellen of juist plaats nemen in waarheids- of andersoortige onderzoekscommissies? Met deze vragen als vertrekpunt en bijdragen over bijvoorbeeld het onderzoek naar de rol van Nederland bij de inval in Irak (Commissie Davids) of naar het bloedbad van Rawagede (Indonesië 1947) belooft het een interessante dag te worden.

Het symposium wordt op woensdagavond 25 januari voorafgegaan door ‘Spell your name’, een documentaire over vervolging en overleven ten tijde van het nationaalsocialisme, die inzicht biedt in de doorwerking van het verleden in de hedendaagse Oekraïne.

Aanvang 19.30, Zernikezaal, Academiegebouw

Sprekers: Berber Bevernage (Universiteit Gent), Frank Ankersmit (emeritus RUG), Martijn Eickhoff (RU Nijmegen/NIOD), Chris Lamont (RUG), Marjan Schwegman (NIOD), e.a.

 

Donderdag 26 januari 2012, RUG
Tijstip: 10.00-17.00 uur (toegang gratis, wel aanmelden)
Locatie: Zernikezaal – Academiegebouw RUG


Voor volledig programma en aanmelding: symposium.rug@gmail.com
Meer informatie: Barbara Henkes, 020-6852786


Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:29

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Nieuw tijdschrift: Virtus

  Virtus is een onafhankelijk, multidisciplinair en meertalig peer-reviewed tijdschrift met artikelen over alle aspecten van de geschiedenis van de adel. Het is zojuist toegevoegd aan de tijdschriftenlijst van University of Groningen Press.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 10 oktober 2018

  Studenten bouwen mesohut

  In deze video vertellen studenten wat er zo interessant is aan mesolithische (Midden-Steentijd) onderkomens van ca. 7000 jaar geleden en waarom de experimentele archeologie een bijzonder inzichtelijke en verbazingwekkende subdiscipline is.