Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nieuw idee voor versimpeling Higgs-analyse

20 januari 2012
Daniël Boer
Daniël Boer

Stel het langverwachte Higgs-deeltje is inderdaad ontdekt bij de LHC, hoe weten we dan zeker dat het de eigenschappen bezit die het Standaard Model van elementaire deeltjes voorspelt? Speculaties over uitbreidingen van het Standaard Model, zoals supersymmetrische extensies, bevatten vaak meerdere Higgs-bosonen, die niet alleen verschillen in massa, maar bijvoorbeeld ook in hun gedrag onder ruimtespiegelingen. Metingen aan ingewikkelde hoekverdelingen van de vervalsproducten zouden dat laatste kunnen bepalen, maar volgens een nieuw inzicht kan het ook makkelijker door naar de impulsverdeling van het Higgs-achtige deeltje te kijken. Dit nieuwe idee staat in een artikel van KVI-hoogleraar Daniël Boer en co-auteurs, dat vandaag gepubliceerd is in het gerenommeerde tijdschrift Physical Review Letters.

Het onderzoek is uitgevoerd onder leiding van Daniël Boer in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam en de universiteiten van Tübingen en Cagliari binnen het FOM-programma 'Theoretical particle physics in the era of the LHC'.

Zie het volledige nieuwsbericht op de website van FOM

 

Referentie:
Daniël Boer, Wilco J. den Dunnen, Cristian Pisano, Marc Schlegel, Werner Vogelsang
Linearly Polarized Gluons and the Higgs Transverse Momentum Distribution
Physical Review Letters 108, 032002 (2012)

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:29

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...