Nieuw idee voor versimpeling Higgs-analyse

20 januari 2012
Daniël Boer

Stel het langverwachte Higgs-deeltje is inderdaad ontdekt bij de LHC, hoe weten we dan zeker dat het de eigenschappen bezit die het Standaard Model van elementaire deeltjes voorspelt? Speculaties over uitbreidingen van het Standaard Model, zoals supersymmetrische extensies, bevatten vaak meerdere Higgs-bosonen, die niet alleen verschillen in massa, maar bijvoorbeeld ook in hun gedrag onder ruimtespiegelingen. Metingen aan ingewikkelde hoekverdelingen van de vervalsproducten zouden dat laatste kunnen bepalen, maar volgens een nieuw inzicht kan het ook makkelijker door naar de impulsverdeling van het Higgs-achtige deeltje te kijken. Dit nieuwe idee staat in een artikel van KVI-hoogleraar Daniël Boer en co-auteurs, dat vandaag gepubliceerd is in het gerenommeerde tijdschrift Physical Review Letters.

Het onderzoek is uitgevoerd onder leiding van Daniël Boer in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam en de universiteiten van Tübingen en Cagliari binnen het FOM-programma 'Theoretical particle physics in the era of the LHC'.

Zie het volledige nieuwsbericht op de website van FOM

Referentie:
Daniël Boer, Wilco J. den Dunnen, Cristian Pisano, Marc Schlegel, Werner Vogelsang
Linearly Polarized Gluons and the Higgs Transverse Momentum Distribution
Physical Review Letters 108, 032002 (2012)

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:29