Promotie Victor Stoica
Op 9 januari zal Victor Stoica zijn proefschrift 'Digital pulse-shape analysis and controls for advanced detector systems' verdedigen.
Locatie: Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Tijd: 14:30 uur
Promotor: N. Kalantar-Nayestanaki
Besturings- en data-acquisitiesystemen voor kernfysische detectoren
Voor het einde van dit decennium zal de nieuwe Facility for Antiproton and Ion Research (FAIR) in Darmstadt een van de grotere faciliteiten voor natuurkundig onderzoek in de wereld zijn. FAIR levert dan bundels van antiprotonen en radioactieve ionen met een hoge intensiteit, energie en kwaliteit. Het onderzoek wordt georganiseerd binnen de Nuclear STructure, Astrophysics and Reactions (NuSTAR) collaboratie.
De diversiteit van het NuSTAR-onderzoek vereist de bouw van speciale detectoren, die hoge eisen stellen aan zowel de data-acquisitie als de besturing van de apparatuur. Op beide gebieden leverde Victor Stoica met zijn promotieonderzoek een bijdrage.
Het grote aantal elektronische kanalen en de hoge telsnelheden leiden tot een ongeëvenaarde hoeveelheid informatie. Om de gewenste informatie efficiënt uit de metingen te halen, is het nodig om de data online te verwerken.
Stoica werkte aan de ontwikkeling van DPSA-algoritmes (Digital Pulse Shape Analysis) voor programmatuur die wordt ingebouwd in de elektronica bij de detector. Tijdens het project werden zowel offline als in de bundel testen uitgevoerd. De uitkomsten daarvan laten volgens de onderzoeker een duidelijke verbetering zien van de ratio tussen pile-up en piek, met name bij hoge telsnelheden wanneer de datastroom het meest beïnvloed wordt door pile-up vervorming.
Ook werkte hij aan de slow control besturing voor de detectoren. Functies die dit systeem voor zijn rekening neemt zijn initialisatie, statusrapportage, kalibratie en optimalisatie. Tevens beheert dit systeem de run-time controls, de instellingen tijdens de meting zoals het updaten van control parameters en het monitoren van systeem- en omgevingsparameters.
Stoica concludeert dat zijn aanpak een haalbare oplossing biedt voor de aankomende NuSTAR-experimenten. De DSPA-algoritmes kunnen zorgen voor een robuuste, modulaire en schaalbare data-acquisitie.
Victor Stoica (Roemenië, 1983) studeerde natuurkunde aan de universiteit van Boekarest. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Kernfysisch Versneller Instituut van de RUG en gefinancierd door het Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung GmbH (GSI).
Laatst gewijzigd: | 25 januari 2019 11:21 |
Meer nieuws
-
12 februari 2019
Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom
De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...
-
07 februari 2019
Hoogleraar Stynke Castelein wint de Vrouw in de Media Award Groningen
Prof. dr. Stynke Castelein, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en hoofd onderzoek bij Lentis, ontvangt de Vrouw in de Media Award 2018 Groningen.
-
31 januari 2019
Marc Kramer is RUG Docent van het Jaar 2018
Dr. Marc Kramer van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde is gekozen tot Docent van het Jaar 2018.