Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Screening op coeliakie dichterbij

13 december 2011

Screening op coeliakie dichterbij

Groningen - De diagnose van de darmaandoening coeliakie met behulp van genetische screening is weer een stap dichterbij. Dat blijkt uit onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Bij mensen met coeliakie beschadigt voedsel dat gluten bevat (een bestanddeel van rogge, gerst en spelt) het slijmvlies van de dunne darm.

Daardoor kan de darm zijn werk niet goed meer doen. Dit kan leiden tot onder meer diarree, verstopping, groeistoornissen en vermoeidheid.

Als coeliakie niet tijdig gediagnosticeerd wordt, dan kan onherstelbare schade aan de darm optreden. Het is de meest voorkomende vorm van voedselintolerantie in de Westerse wereld waaraan naar schatting ongeveer 160.000 Nederlanders lijden.


Screening

Onderzoeker Jihane Romanos onderzocht tijdens haar promotieonderzoek de mogelijkheid om de diagnose van coeliakie te verbeteren. Uit haar studies blijkt onder meer dat genetische screening nu al een coeliakiediagnose kan helpen uitsluiten, en dat effectieve diagnose van coeliakie op basis van genetische screening steeds dichterbij komt.

Romanos concludeert echter dat genetische testen voor coeliakie nog niet geschikt zijn voor gebruik in de ziekenhuissetting. Wel verwacht ze dat het ooit mogelijk zal zijn pasgeboren te screenen op coeliakie. Op die manier kunnen dragers van de ziekte eerder en beter behandeld worden.

Het artikel op Nu.nl

 

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:29
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 15 juni 2018

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD Instellingen die verslavingszorg aanbieden, doen er verstandig aan om patiënten direct bij intake te screenen op ADHD. Dat vindt promovendus en psychiater in opleiding Katelijne van Emmerik-van...

 • 07 juni 2018

  Hoge sterfte onder leverpatiëntjes toont belang van levende donatie

  Twintig procent van de patiëntjes jonger dan zes maanden met de zeldzame leverziekte galgangatresie en ernstige leverbeschadiging die tussen 2001 en 2014 op de wachtlijst voor een levertransplantatie stonden, overleed voor een geschikte donorlever beschikbaar...

 • 01 juni 2018

  Negen onderzoekers aan de RUG ontvangen een Vidi-beurs

  NWO heeft aan 86 ervaren onderzoekers ieder een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Maar liefst negen hiervan doen hun onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG); aan vier verschillende faculteiten. Met de beurs kunnen de vier vrouwelijke...