Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Nieuwsbrief voor de media nr. 43

14 december 2011

Opinie

‘De Top 2000 zit vol bijna-plagiaat’

De Top 2000, vanaf eerste kerstdag op Radio 2 te horen, zit vol bijna-plagiaat. Dat stelt Dicky Gilbers, taalkundige aan de Rijksuniversiteit en muziekkenner. ‘Artiesten denken dat ze hun werk zelf bedenken, maar in hun jacht op de perfecte song, komen ze allemaal bij dezelfde songstructuren en akkoordenschema’s uit. Plagiaat kun je het niet noemen, maar eigenlijk zingen ze wel steeds hetzelfde liedje.’ Gilbers ziet parallellen met menselijke taal: ‘zonder de eenvoudige structuren die aan taal en muziek ten grondslag liggen, kunnen we er geen touw aan vastknopen.’ › lees verder


Promoties

Sportieve jongeren presteren beter op school

Jongeren die meer sporten - op wat voor niveau dan ook - presteren beter op school. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Laura Jonker. Door het sporten verbeteren jongeren hun vermogen tot zelfregulatie, oftewel: ze leren zelf hun doel te bepalen, zelf te beslissen wat er nodig is om dat doel te bereiken en in te schatten of ze al hard genoeg gewerkt hebben. Deze vaardigheden komen ook in de schoolbanken van pas. › lees verder

Link ontdekt tussen darmziekte HSCR en syndroom van Down

Het promotieonderzoek van Yunia Sribudiani heeft mogelijk een verklaring opgeleverd voor het feit dat mensen met het syndroom van Down een hogere kans hebben op de ziekte van Hirschsprung. Een behandeling is nog niet in zicht, maar het onderzoek vergroot wel het inzicht in de ziekte. › lees verder

Eiwit P-gp mogelijk aangrijpingspunt voor nieuwe psychofarmaca

De eiwitpomp P-glycoproteine (P-gp) lijkt een rol te spelen bij psychiatrische stoornissen, zoals depressie en schizofrenie. Dat wijst onderzoek van promovendus Onno de Klerk uit. De onderzoeker stelt vast dat de activiteit van het eiwit verstoord is bij patiënten met psychiatrische stoornissen, en ook verandert door langdurige toediening van antidepressiva. Wellicht is het eiwit een aangrijpingspunt voor nieuwe medicijnen tegen psychiatrische ziekten. › lees verder

Weinig waardering voor Medea’s emoties

Katrin Stöppelkamp onderzocht de beschrijving van emoties in de Griekse en Latijnse literatuur van de Klassieke, de Hellenistische en de Romeinse periode. Daarbij staat Medea centraal. Haar emoties blijken op weinig waardering te kunnen rekenen in de literatuur. › lees verder


Diversen

In Beeld: Dode Zee-rollen in Drents Museum

Mladen Popovic, directeur van het Qumran Instituut van de RUG, is nauw betrokken bij de unieke tentoonstelling van de Dode Zee-rollen in het Drents Museum in 2013. Het Qumran Instituut heeft in Nederland een leidende rol in de bestudering van de Dode Zee-rollen. › lees verder

Bert de Brock in adviesraad eScience Center

Bert de Brock, hoogleraar Business Information Modelling aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde is toegetreden tot de adviesraad van het Nederlandse eScience Center (NLeSC). Dit centrum ondersteunt en versterkt multidisciplinair en data-intensief onderzoek via creatief en innovatief gebruik van ICT (eScience). NLeSC is een initiatief van NWO en SURF en faciliteert samenwerking tussen universiteiten, instellingen en bedrijven. › lees verder

FEBlog: On fake water tasting tests to induce the urge to pee: exciting experiments in consumer behavior research part 3

‘Exciting experimental set-ups do not necessarily make for exciting activities for the researcher who performs the experiment’, blogs FEB's Debra Trampe. She investigated the effect of bladder pressure on decision making and made test persons believe they participated in a water tasting test. She and her colleagues were awarded the Ig Nobel prize for this research.


Personalia

Jolanda Smit adjunct-hoogleraar Medische microbiologie

Jolanda Smit is benoemd tot adjunct-hoogleraar in de Medische microbiologie, in het bijzonder de experimentele virologie, bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Haar onderzoek richt zich op het ontrafelen van de moleculaire mechanismen die betrokken zijn bij het infectieproces van flavivirussen, in het bijzonder het Dengue-virus. › lees verder

Keith Brouthers gasthoogleraar International Business Strategy

Professor Keith D. Brouthers van de North Carolina State University is gasthoogleraar International Business Strategy bij de afdeling Global Economics en Management van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Afgelopen zomer gaf professor Brouthers al twee seminars over IB-onderzoeksonderwerpen en was hij actief betrokken bij het coachen van onderzoeksprojecten van de GEM-afdeling promovendi en junior medewerkers. › lees verder


Redactie

Afdeling Communicatie / Postbus 72, 9700 AB Groningen / 050-363 4444 / communicatie@rug.nl / www.rug.nl

Laatst gewijzigd:05 januari 2018 11:05

Meer nieuws