DNB president Klaas Knot honorair hoogleraar Economics of Central Banking in Groningen

06 december 2011
Knot

De president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot (1967), is officieel benoemd tot hoogleraar Economics of Central Banking aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) van de Rijksuniversiteit Groningen. Via dit nieuwe honorair hoogleraarschap zal Knot met enige regelmaat gastcolleges geven in Groningen. Tot hij afgelopen zomer DNB president werd, was Knot al hoogleraar Monetary and Banking Institutions aan de FEB.

FEB decaan Harry Garretsen: “Toen de benoeming van onze collega Klaas Knot bij DNB bekend werd, is meteen onze intentie geweest om hem ook voor de FEB te behouden. Het is bekend dat Klaas er trots op is dat hij in Groningen heeft gestudeerd en tegelijkertijd zijn wij trots op zijn benoeming. Met de nieuwe leerstoel Economics of Central Banking willen wij als faculteit de zichtbaarheid van het bij ons van oudsher belangrijke vakgebiedmonetaire economie versterken.”

Prominenten uit Groningen

Knot is gezien zijn leeftijd, maar ook met zijn genoten opleiding aan de Rijksuniversiteit Groningen geen uitzondering in de huidige top van bestuurlijk en financieel Nederland. Opvallend veel generatie- en studiegenoten hebben momenteel topfuncties op bijvoorbeeld het Ministerie van Financiën ( Focco Vijselaar -1971), bij het IMF ( Menno Snel – 1970), de Europese Commissie ( Maarten Verwey – 1970) en bij DNB ( Olaf Sleijpen – 1970).

Curriculum vitae

Klaas Knot (Onderdendam, 1967) studeerde in 1991 cum laude af in de algemene economie en promoveerde in 1995 aan de RUG. Daarna was hij (senior) econoom-beleidsmedewerker bij De Nederlandsche Bank. In 1998 vertrok Knot naar Washington DC, waar hij anderhalf jaar verbonden was aan het European I Department van het IMF. Van september 1999 tot eind 2002 werkte hij als adjunct-afdelingsdirecteur Toezicht Strategie bij De Nederlandsche Bank. Vervolgens was hij tot april 2004 directeur Toezichtontwikkeling bij de Stichting Pensioen- en Verzekeringskamer in Apeldoorn. In 2005 werd Knot hoogleraar Geld- en Bankwezen bij de RUG en hij was sinds 2004 tevens divisiedirecteur bij De Nederlandsche Bank. In 2009 werd hij benoemd tot directeur Financiële Markten op het ministerie van Financiën. Ook werd hij plaatsvervangend Thesaurier-Generaal. Op 1 juli 2011 werd Klaas Knot de opvolger van Nout Wellink als president van DNB.

Meer informatie: prof.dr. Harry Garretsen , decaan FEB

Laatst gewijzigd:16 februari 2018 15:48