Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Historical British mining in Spitsbergen

Imaka lazing door Frigga Kruse
23 november 2011
Frigga aan het werk in Spitsbergen
Frigga aan het werk in Spitsbergen

Tijdens deze lezing presenteert Frigga Kruse de stand van zaken van haar promotie onderzoek naar de Britse mijnbouw, exploitatie en geopolitiek in Spitsbergen, tussen 1904 en 1953. Frigga is een industrieel archeoloog en kijkt naar de wellicht onverwacht leuke aspecten van archief onderzoek in Groot Brittannië en Noorwegen voordat ze ingaat op het veldwerk dat ze gedurende twee seizoenen uitvoerde op Spitsbergen. Het historische en archeologisch onderzoek is aanvullend. Potlood tekeningen, foto’s, schoenzolen en tent pennen vertellen het onbekende verhaal van de Britse betrokkenheid in de zoektocht naar het zwarte goud van Spitsbergen. Ze werpt een licht op de strategieën van vier mijnbedrijven in hun streven naar financiële en politieke steun van het thuisfront en hun strijd om kool en andere natuurlijke hulpbronnen in het hoge Noorden te delven. Dit menselijke verhaal is niet alleen relevant als een leerzaam voorbeeld hoe mensen vroeger de uitdaging aangingen om de Noordpool en de grensgebieden te exploiteren, het vindt ook zijn parallellen in de huidige strijd om olie en gas in de bodem van de Arctisch oceaan.

Wanneer 28 November 2011
Hoe laat 19.30u
Waar Arctisch Centrum, Aweg 30 Groningen
Toegang €2,- (inclusief koffie en thee)
Voertaal Engels

 

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:28
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...

 • 07 februari 2019

  Gerrit Krolprijs voor beste Nederlandstalige essay

  De Rijksuniversiteit Groningen bestaat in 2019 405 jaar. Om dit te vieren roept het Talencentrum, in samenwerking met de Faculteit der Letteren, de Gerrit Krolprijs in het leven.