Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Historical British mining in Spitsbergen

Imaka lazing door Frigga Kruse
23 november 2011
Frigga aan het werk in Spitsbergen
Frigga aan het werk in Spitsbergen

Tijdens deze lezing presenteert Frigga Kruse de stand van zaken van haar promotie onderzoek naar de Britse mijnbouw, exploitatie en geopolitiek in Spitsbergen, tussen 1904 en 1953. Frigga is een industrieel archeoloog en kijkt naar de wellicht onverwacht leuke aspecten van archief onderzoek in Groot Brittannië en Noorwegen voordat ze ingaat op het veldwerk dat ze gedurende twee seizoenen uitvoerde op Spitsbergen. Het historische en archeologisch onderzoek is aanvullend. Potlood tekeningen, foto’s, schoenzolen en tent pennen vertellen het onbekende verhaal van de Britse betrokkenheid in de zoektocht naar het zwarte goud van Spitsbergen. Ze werpt een licht op de strategieën van vier mijnbedrijven in hun streven naar financiële en politieke steun van het thuisfront en hun strijd om kool en andere natuurlijke hulpbronnen in het hoge Noorden te delven. Dit menselijke verhaal is niet alleen relevant als een leerzaam voorbeeld hoe mensen vroeger de uitdaging aangingen om de Noordpool en de grensgebieden te exploiteren, het vindt ook zijn parallellen in de huidige strijd om olie en gas in de bodem van de Arctisch oceaan.

Wanneer 28 November 2011
Hoe laat 19.30u
Waar Arctisch Centrum, Aweg 30 Groningen
Toegang €2,- (inclusief koffie en thee)
Voertaal Engels

 

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:28

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Nieuw tijdschrift: Virtus

  Virtus is een onafhankelijk, multidisciplinair en meertalig peer-reviewed tijdschrift met artikelen over alle aspecten van de geschiedenis van de adel. Het is zojuist toegevoegd aan de tijdschriftenlijst van University of Groningen Press.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 10 oktober 2018

  Studenten bouwen mesohut

  In deze video vertellen studenten wat er zo interessant is aan mesolithische (Midden-Steentijd) onderkomens van ca. 7000 jaar geleden en waarom de experimentele archeologie een bijzonder inzichtelijke en verbazingwekkende subdiscipline is.