Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Succes voor cryogene ionenvanger

07 november 2011

Na succesvolle ingebruikname met behulp van een radioactieve bron op het KVI begin 2011, is de cryogene ionenvanger in oktober 2011 op het GSI voor het eerst getest in realistische experimentele omstandigheden. De resultaten tonen aan dat het systeem werkt zoals bedoeld. Tijdens deze eerste test van een cryogene ionenvanger werd ook nog een heliumdichtheid gebruikt die een aantal malen groter is dan eerder met vergelijkbare, maar 'warme', ionenvangers werd bereikt. Dit is heel belangrijk gezien de grote energie van de ionen die ingevangen moeten worden. Verdere tests met het systeem zijn gepland voor de lente van 2012.

Veel wetenschappelijke disciplines maken gebruik van radioactieve isotopen in een laagenergetische ionenbundel of een ionen- of atomenwolk in een 'val'. De nieuwste en geplande 'in-flight' faciliteiten produceren en selecteren radioactieve isotopen optimaal bij zeer hoge energieën. Technieken om ionen met hoge energie efficiënt en snel om te zetten in ionen met lage energie zijn dus essentieel.

Binnen de overeenkomst tussen de Rijksuniversiteit Groningen en het GSI Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung (Darmstadt, Duitsland) heeft het KVI, in samenwerking met partners van de Justus-Liebig Universität in Giessen en GSI een zogenaamde cryogene ionenvanger ontwikkeld. Deze stopt hoogenergetische ionen in koud helium gas (temperatuur ongeveer -200 graden) en gebruikt elektrische velden om de ionen vervolgens naar een kleine uitlaatopening te geleiden waarna ze als een lage-energie ionenbundel te voorschijn komen.

Groep ionenvanger 2011
Wetenschappers en technici van de Universiteit van Giessen, GSI Darmstadt, Universiteit van Jyväskylä (Finland) en het KVI betrokken bij de succesvolle ingebruikname van de cryogene ionenvanger (zichtbaar in de achtergrond links).
Laatst gewijzigd:28 oktober 2016 23:53
printView this page in: English

Meer nieuws