Leiderschap en diversiteit in multinationals

17 november 2011

Effectiviteit van leiderschap en diversiteit krijgen veel aandacht binnen de multinationals van vandaag. De belangrijkste reden is een groeiend geloof en vertrouwen dat leiders en diversiteit een verschil kunnen maken voor de prestatie van een organisatie. In het onderzoek van Jacqueline Brassey zijn deze onderwerpen bekeken vanuit het perspectief van de werknemers binnen een grote multinationale organisatie. De meningen van werknemers over het leiderschap en hun demografische gegevens werden verzameld middels een grootschalige wereldwijde vragenlijst. Informatie over prestaties werd verzameld via de financiële en supply chain systemen.

De percepties die medewerkers hebben van het senior en lijnmanagement zijn positief gerelateerd aan de performance van een unit. De lijnmanager is een belangrijke ambassadeur voor het senior leiderschap. Hij of zij beïnvloedt de prestatie van de organisatie-unit ook door de mening van de werknemer over het strategisch leiderschap te beïnvloeden. Verder bouwen het strategisch en transformationeel leiderschap een sterkere overeenstemming binnen de organisatie. Het onderzoek laat zien dan die organisatie-units waar de werknemers het sterk eens zijn en zich positief tonen over het leiderschap beter presteerden dan de units waar werknemers veel van mening verschilden en minder positief waren over het leiderschap.

Het verband tussen diversiteit en prestatie ligt minder voor de hand dan vaak wordt aangenomen. In sommige situaties leidt diversiteit tot een slechtere prestatie, in andere situaties tot betere prestatie. Leiders kunnen een belangrijke rol spelen in het ontluiken van de voordelen van diversiteit.

Curriculum vitae
Jacqueline Brassey-Schouten (Aalburg, 1973) studeerde beleids- en organisatiewetenschappen aan de Universiteit van Tilburg. Ze promoveert op 24 november 2011 (16.15u) aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG, bij prof.dr. A.M. Sorge en prof.dr. A. van Witteloostuijn. De titel van het proefschrift is Leadership and diversity effectiviness in a large multinational organization. Tegenwoordig is Brassey werkzaam als docent bij de Luiss Business School voor MBA-studenten in Rome.

Laatst gewijzigd:19 juli 2017 14:05
printOok beschikbaar in het: English