Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Studente Geschiedenis wint Vlaams-Nederlandse Prijs voor Teksteditie 2011

28 oktober 2011

Studente Geschiedenis Margriet Fokken heeft op donderdag 27 oktober de Vlaams-Nederlandse Prijs voor Teksteditie ontvangen voor haar scriptie ‘Dutch interests and South Asian lives. South Asian men and women in the Suriname colonial reports 1873-1917’. Zij kreeg de prijs uitgereikt tijdens het symposium ‘Verbeelding!’ in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.  

Tegendraads en met de stroom mee lezen

Margriet Fokken concentreert zich in haar scriptie op het ‘along and against the grain reading’ (tegendraads en met de stroom mee lezen) van een belangrijke bron uit het Nederlandse koloniale verleden: de Koloniale Verslagen over Suriname, die tussen 1873 en 1917 als bijlage werden opgenomen in de Handelingen der Staten Generaal. Aldus haakt Fokken aan bij het actuele, postkoloniale debat over het ‘lezen’ van ‘het koloniale archief’.

Vlaams-Nederlandse Prijs voor Teksteditie

De Vlaams-Nederlandse Prijs voor Teksteditie is een jaarlijkse scriptieprijs op het gebied van teksteditie en bronnenuitgaven uit alle perioden. De prijs is ingesteld door het Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie (KANTL) en het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (KNAW). Scripties van alle academische niveaus in één van de letterenstudies in Nederland en Vlaanderen komen in aanmerking en worden ingewacht bij de organiserende instituten. De prijs bestaat uit een certificaat en een geldbedrag van € 1500,-.

Meer informatie

PR & Voorlichting Faculteit der Letteren, info.let@rug.nl

Laatst gewijzigd:09 mei 2019 17:38

Meer nieuws

 • 20 mei 2019

  Aanstaand eredoctor Philipp Blom: een offroad historicus

  Vóór onze afspraak is aanstaand eredoctor historicus en filosoof Philipp Blom gebriefd dat hij zal worden ondervraagd over zijn werk en missie. Werk oké, maar een missie? 'Die heb ik niet', zegt Philipp Blom in vloeiend Nederlands aan de telefoon vanuit...

 • 06 mei 2019

  De sporen van een kampcommandant

  Journalist en tv-maker Ad van Liempt beschrijft in zijn biografie hoe de Duitse commandant van kamp Westerbork, Albert Gemmeker, weg kwam met zijn daden – maar in Duitsland nog jarenlang vreesde voor nieuwe straf.

 • 02 mei 2019

  Kampcommandant Gemmeker jarenlang bevreesd voor nieuwe rechtszaak

  Albert Gemmeker, commandant van kamp Westerbork, staat te boek als een correcte commandant, die volhield niet geweten te hebben wat er met de joden gebeurde. Hij kwam weg met een milde straf, maar werd later in Duitsland nog lange tijd onderzocht door...