Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Studente Geschiedenis wint Vlaams-Nederlandse Prijs voor Teksteditie 2011

28 oktober 2011

Studente Geschiedenis Margriet Fokken heeft op donderdag 27 oktober de Vlaams-Nederlandse Prijs voor Teksteditie ontvangen voor haar scriptie ‘Dutch interests and South Asian lives. South Asian men and women in the Suriname colonial reports 1873-1917’. Zij kreeg de prijs uitgereikt tijdens het symposium ‘Verbeelding!’ in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.  

Tegendraads en met de stroom mee lezen

Margriet Fokken concentreert zich in haar scriptie op het ‘along and against the grain reading’ (tegendraads en met de stroom mee lezen) van een belangrijke bron uit het Nederlandse koloniale verleden: de Koloniale Verslagen over Suriname, die tussen 1873 en 1917 als bijlage werden opgenomen in de Handelingen der Staten Generaal. Aldus haakt Fokken aan bij het actuele, postkoloniale debat over het ‘lezen’ van ‘het koloniale archief’.

Vlaams-Nederlandse Prijs voor Teksteditie

De Vlaams-Nederlandse Prijs voor Teksteditie is een jaarlijkse scriptieprijs op het gebied van teksteditie en bronnenuitgaven uit alle perioden. De prijs is ingesteld door het Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie (KANTL) en het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (KNAW). Scripties van alle academische niveaus in één van de letterenstudies in Nederland en Vlaanderen komen in aanmerking en worden ingewacht bij de organiserende instituten. De prijs bestaat uit een certificaat en een geldbedrag van € 1500,-.

Meer informatie

PR & Voorlichting Faculteit der Letteren, info.let@rug.nl

Laatst gewijzigd:05 april 2018 11:58

Meer nieuws

 • 09 januari 2019

  Franse aandacht voor onze Bijzondere Collecties

  De Société bibliographique de France, een Franse vereniging voor boekwetenschappers en boekhistorici, heeft conservator Alisa van de Haar geïnterviewd over de Groningse Bijzondere Collecties. In het interview vertelt Van de Haar onder andere over de...

 • 08 januari 2019

  Het licht voor literatuur aansteken

  Mathijs Sanders leeft ín en mét literatuur en draagt dat uit waar hij kan. Als hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde kan hij er bovendien ván leven. Hij beschouwt zichzelf als een geluksvogel. ‘Ik zou niks anders willen doen.’

 • 18 december 2018

  Populisme bestormt de hitlijsten

  De Top 2000-tijd breekt weer aan: sommigen haten de uitzending, voor anderen mag het nog wel langer duren. De samenstelling van deze lijst ‘beste’ popnummers is onlosmakelijk verbonden met lobby’s om nummers hoog in de lijst te krijgen. Waarom vinden...