Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

"Pensioenfondsen ten onder zonder drastisch ingrijpen in uitkeringen, leeftijd en beleggingsbeleid", aldus prof Scholtens op FEBlog

21 oktober 2011
FEBlog
FEBlog

“De financieel onbezorgde oude dag is een illusie. Dat was het altijd al, maar nu lijkt het door te dringen tot het grote publiek èn tot de pensioenfondsen zelf,” aldus prof. Bert Scholtens van de FEB. “Als we niks doen gaan met name de oude fondsen snel ten onder.

Voor een duurzaam pensioensysteem in de brede zin van het woord moeten alle partijen hun gedrag veranderen. De pensioenaanspraken moeten aangepast worden door de uitkeringen te beperken en de pensioenleeftijd te verhogen. Het eerste kan door aanpassing van het streefpercentage van 70% naar bijvoorbeeld 50%, het tweede kan door de pensioenleeftijd op 70 jaar te zetten waarbij mensen vanaf hun 63ste geleidelijk minder gaan werken.

De premies moeten in lijn gebracht worden met de benodigde voorzieningen en premievrijstellingen voor werkgevers en werknemers zijn uit den boze. De pensioenfondsen moeten hun beleggingsbeleid aanpassen aan het risicodraagvlak van de deelnemers. In bijna alle gevallen betekent dat minder riskant en anders beleggen."


► Lees de gehele blog van prof Scholtens op FEBlog

Laatst gewijzigd:16 februari 2018 15:04
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 14 juni 2018

  Bringing Physical Internet to life

  Van maandag 18 tot vrijdag 22 juni vindt het vijfde internationale Physical Internet congres (#IPIC2018) plaats in Groningen. De Rijksuniversiteit Groningen organiseert dit congres samen met de logistieke sector. Meer dan 250 wetenschappers en vertegenwoordigers...

 • 11 juni 2018

  Een nieuw tijdperk voor organisationele relaties | Oratie David Langley | Dinsdag 19 juni

  Nieuwe, veelbelovende internet-afhankelijke technologieën zoals digital fabrication, internet of things, blockchain en distributed artificial Intelligence worden steeds populairder. Prof. David Langley geeft in zijn oratie een toelichting op zijn ideeën...

 • 08 juni 2018

  Lara Lobschat wint MOA Insights Scientist Award

  Lara Lobschat heeft de MOA Insights Scientist Award gewonnen. De universitair docent Marketing kreeg de prijs voor haar proefschrift over online communicatie. Vanwege de praktische relevantie kreeg ze voor haar onderzoek eerder een ‘early career grant’...