Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

"Pensioenfondsen ten onder zonder drastisch ingrijpen in uitkeringen, leeftijd en beleggingsbeleid", aldus prof Scholtens op FEBlog

21 oktober 2011
FEBlog
FEBlog

“De financieel onbezorgde oude dag is een illusie. Dat was het altijd al, maar nu lijkt het door te dringen tot het grote publiek èn tot de pensioenfondsen zelf,” aldus prof. Bert Scholtens van de FEB. “Als we niks doen gaan met name de oude fondsen snel ten onder.

Voor een duurzaam pensioensysteem in de brede zin van het woord moeten alle partijen hun gedrag veranderen. De pensioenaanspraken moeten aangepast worden door de uitkeringen te beperken en de pensioenleeftijd te verhogen. Het eerste kan door aanpassing van het streefpercentage van 70% naar bijvoorbeeld 50%, het tweede kan door de pensioenleeftijd op 70 jaar te zetten waarbij mensen vanaf hun 63ste geleidelijk minder gaan werken.

De premies moeten in lijn gebracht worden met de benodigde voorzieningen en premievrijstellingen voor werkgevers en werknemers zijn uit den boze. De pensioenfondsen moeten hun beleggingsbeleid aanpassen aan het risicodraagvlak van de deelnemers. In bijna alle gevallen betekent dat minder riskant en anders beleggen."


► Lees de gehele blog van prof Scholtens op FEBlog

Laatst gewijzigd:16 februari 2018 15:04
printView this page in: English

Meer nieuws